Положителни температурни рекорди по планинските върхове отчетоха станциите в страната за днешния 9-ти януари, съобщи за БГНЕС дежурният в Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Положителен температурен рекорд от 10.7 градуса е регистриран на връх Мургаш, който е най-високият връх от дела Мургаш в Западна Стара планина. 11.5 градуса е рекордът, отчетен в местността Рожен в Родопите. На Черни връх над столицата са регистрирани 7.6 градуса, което също е рекорд за днешния ден. Температурен рекорд от 4.4 градуса над нулата е отчетен и на най-високия връх в България и на целия Балкански полуостров – Мусала. Първенецът в Стара планина – връх Ботев също регистрира високи за сезона температури и рекорд от 5.4 градуса.

Необичайно топлото за началото на януари време покачи живака до пролетните 17 градуса в Казанлък, където днес е измерена и най-високата температура. Градусите днес са в много широки граници. Във Враца бяха измерени 16 градуса, в Ловеч – 15.5 градуса, в Кърджали – 15 градуса, в Разград също почти 15, в Пазарджик – 14 градуса, а в Плевен – 13.5 градуса. В София е отчетена една от най-ниските стойности и съответно столицата е била един от най-студените и мъгливи градове с 1.2 градуса максимална температура.

Съществена промяна на времето не се очаква и в петък. Над страната ще има разкъсана средна и висока облачност. Преди обяд в ниските части на страната все още ще бъде мъгливо. Ще бъде тихо време с минимални температури, в повечето места между минус 2 и 3°, в София минус 1°. В ранния следобед в Дунавската равнина, а по-късно и в Източна България ще се появи западен вятър, който постепенно ще се усили до умерен. С него мъглите в Северна и Източна България ще се вдигнат. В Южна България в следобедните часове видимостта също ще се подобри, но в отделни райони на Горнотракийската низина и по долината на Струма ще остане мъгливо и там дневните температури ще се задържат ниски 4-7°. В останалата част от страната ще са предимно между 9 и 14°, но ще има и до 17°. За София около 10°.

Над планините ще бъде предимно слънчево с разкъсана средна и висока облачност. Ще духа умерен и силен запад-северозападен вятър. По Черноморието ще има разкъсана облачност, а преди обяд и намалена видимост. По-късно през деня ще се появи до умерен западен вятър.