Изключително рядък и много значим нотен лист, който принадлежал на Бетовен, ще бъде продаден на търг от аукционна къща RRAuction.

Търгът ще се състои на 15 януари. Смята се, че единственият нотен лист с размери 28 на 24 см датира от 1820 г., когато Бетовен композирал Sanctus, Benedictus и Gloria от своята "Тържествена меса". Наддаването за нотния лист започнало от 25 000 долара, а в момента е достигнало 270 904 долара.

Ако този темп на наддаване се запази, е много вероятно окончателната цена да надхвърля 300 000 долара. Нотният лист, изписан с мастило от двете страни, е част от Sanctus. Музиката е в до мажор и такт 3 /4. Почитателите на Бетовен вероятно знаят, че в окончателния вариант на творбата тактът е 2 / 4, обяснява музикологът Уилям Кайнерман.

Смята се, че бележките с молив са били написани от Бетовен, след като откъснал страницата от нотния си бележник, за да я носи в джоба си. Известно е, че композиторът винаги е носел хартия със себе си, когато е навън, за да може да записва идеите си, когато му хрумват.