Истински подвиг постигната Орлин Алексиев и Пламен Николов в Дакар 2014, след като три поредни нощи караха в тежки аржентински етапи с фешфеш с повреден автомобил, без почти никакво спане и храна.

Екипажът на Bulgaria offroad team стартира етапа от Сан Хуан до Чилечито с два часа закъснение, след като спаха само два часа, но все пак двойно на предходната вечер. Механиците нямаха време да сервизират напълно колата поради късното им пристигане в бивака. Все пак успяха да изолират единия резервоар, а другият бе почистен. Още от първия ден некачествено гориво разложи предпазната гума в двата резервоара, която запуши цялата горивна система, а двигателят започна да губи мощност.

В началните километри в етапа се е счупила щанга, а по-късно на навигатора Пламен Николов му е прилошало от умората, липсата на сън и храна трето поредно денонощие. Помогнали са им фенове със студена вода, а след това са закъсали в продължение на два часа във фешфеш.

След неутрализацията на етапа и в началото на втората му част двамата са дали газ, за да компенсират поне малко от изоставането, но от натоварването се е скъсала рамата отзад. По-късно е дефектирала и кората под автомобила, която се е огънала и се е наложило да бъде ремонтирана в рамките на 4 часа. Проблемният резервоар накрая се е спукал и се е налагало на два пъти да сипват гориво.

Накрая с невероятен подвиг двамата се прибраха в бивака в 8,00 сутринта, но поради тежките повреди автомобилът не е в състояние да продължи състезанието.

"Тази година състезанието бе много тежко, особено при нас, защото загубихме ритъм от началото. Не съжалявам, защото участието е опит и етапите бяха различни. Научихме много нови неща. Концепцията ни с охлаждането отново не преработи. Единствено съжалявам за горивото, защото още в първите километри разбрах, че колата не работи както в България. Искам да се върна в Дакар подготвен, все още не мога да кажа дали ще е след година или две", коментира Орлин Алексиев веднага при завръщането си в бивака.