Полицията в Италия съобщи, че е разчела тайнствен закодиран текст, който разкрива как мафията вербува хора, съобщава Би Би Си.

Писмото е написано на специална азбука, създадена от престъпната мрежа Ндрагета, базирана в рейона на Калабрия в Южна Италия. Документът е бил открит по време на разследване на убийство, което предизвика силен шум в медиите. То беше извършено в Рим през януари миналата година.

Смята се, че Ндрагета е най-голямата мафиотска структура за контрабанден внос на кокаин в Европа.

"Фактът, че намерихме подобен документ, показва, че макар да имат планове за голям бизнес и да са престъпна организация със световно значение, те все още използват архаични системи на комуникация", каза Ренато Скортезе, началник на полицейския екип за бързо реагиране в Рим.

Смята се, че ръкописът е част от процеса на приемане на нови членове в мафиотския клан, известен като "Сан Лука". Съдържанието на писмото е формула, която дадена личност казва, за да стане член на Ндрагета.

Това е първият път, в който в Рим се намира подобен ръкопис.

Трите листа на писмото са били открити заедно с оръжия и боеприпаси.

Разчитането на кода е отнело седмици работа на двама полицаи с обща страст към кръстословиците. Буквите приличали на смесица от символи на арабски и китайски и дори на кирилица.

Документът хвърля малко светлина върху мистерията около мафиотите, когато се приема нов член на организацията.

Преведеният текст е изпълнен със символи и описва как се разпознава един мафиот, т.нар. "Мъж на честта".

Смята се, че Ндрагета е най-мощната мафиотска организация, след като изпревари сицилианската Коза Ностра. Мрежата действа в цяла Европа и има връзки с колумбийските наркокартели.