Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) официално ще разследва плевенската община по съмнения за злоупотреби по европроект на стойност над 4 529 000 лв. Това съобщиха от сдружение „Граждански контрол", откъдето е подаден сигнал.

Обект на ревизията е комплексен проект за развитие на устойчив туризъм, финансиран по оперативна програма „Регионално развитие". По него са извършени ремонти и реставрация на панорама „Плевенска епопея 1877", античната римска крепост „Сторгозия" в „Кайлъка" и историческия каменен мост на р. Вит.

Основото нарушение е сключване на договор с фирми-подизпълнители въпреки изрично условие по проекта, което не го допуска. За реставрацията на крепостта „Сторгозия" обаче са наемани такива фирми, твърдят са от сдружението. Подизпълнителите дори не разполагали с необходимите работници със съответна компетентност. Те не са получили парите си за свършената работа.

На сесия на местния парламент кметът Стойков заяви, че фирмата-изпълнител е подписала декларация, че няма да наема подизпълнители. Ако има нарушение, то е извършено от нея, категоричен бе градоначалникът.