Как да се държим, ако бъдем нападнати от депутат? На този въпрос в студиото на Нова ТВ отговори бившият зам.-председател на Народното събрание Екатерина Михайлова.
Нейният съвет е

да се реагира по начина, по който бихме реагирали, ако нападателят е съвсем обикновен човек.

Михайлова, която е юрист, обясни и функциите на депутатския имунитет.

Имунитетът на народните представители има две части - неотговорност и неприкосновеност. Неотговорността означава, че депутат може да говори, без да носи отговорност за онова, което казва - но само в Народното събрание.

Вторият елемент е неприкосновеността - тя определя случаите, когато може да бъде задържан един депутат или срещу него да бъде възбудено обвинение.
Депутатa го пази закона дотолкова, доколкото трябва да имаме разрешение от НС да му бъде повдигнато обвинение,
обобщи Михайлова, според която законът трябва да бъде променен в частта за неприкосновеността, за да остане само неотговорността за изразените мнения по време на сесиите в парламента.

"Не е далеч моментът, в който тези хора, които или имат проблеми с психиката, или употребяват някакви субстанции, ще направят нещо по-сериозно. Оградиха ни като глутница кучета.

Връщаме се в мутренските времена.

Те се опитаха да се саморазправят с мен по един недостоен не само за депутати, но и за нормални граждани начин. В този си вид имунитетът на депутатите е абсурден. Нужно е той да бъде ограничен”, каза в студиото на "Здравей, България" композиторът Виктор Стоянов, който вчера беше заплашен от депутатите на "Атака", влезли в сградата на Нова телевизия за да търсят саморазправа с гостите в студиото на "Часът на Милен Цветков"
"Политическите игри не ме интересуват, когато са нарушени гражданските ми права. Волен Сидеров трябва да бъде наказан. Същото важи и за депутатите, които си позволиха това нещо вчера", категоричен е Стоянов.

"Не съм си представял, че в държава от Европейския съюз ще се налага да давам обяснения на хора, които ограничават свободата на словото. Това е абсурдно, това е агресия – почувствах се заплашен.

Вече не е смешно.

Тези хора пред камерите се държаха агресивно, представете си какво беше като ги нямаше...

Нападнаха ни, защото съм иронизирал някого. Къде в Конституцията се забранява това? Техните действия са фашистки шпиц-команди", казва още композиторът.

Счупи ли се златният среден пръст на Сидеров, коментира искането за сваляне на имунитета на Волен Сидеров в. "24 часа".
"Вярно е, че този път Сидеров успя да надмине сам себе си по арогантност, цинизъм, гавра със статута на народен представител, но всъщност нито международното участие, нито самолетът, нито дори моментът с фалоса са невиждани...

Всъщност така кресливо и с елементи на порно Волен Сидеров откри своята предизборна кампания."

На европейската сцена национализмът е в атака, но на българската политическа сцена около "Атака" се тълпят твърде много конкурентни, начело с Валери Симеонов и ВМРО, съюзено с Бареков, коментира изданието.

"Въпросът е дали нормалните демократични процедури ще сработят в България. Прокуратурата вече действа, но дали най-сетне такъв връх на простотията и политическата немощ ще бъде порицан от останалите участници, дали някакви други тънки сметки няма да променят логичния ход на процеса?", пише още "24 часа".

До 5 г. затвор за Сидеров, но вероятно ще мине с пробация или условна

пише в друг материал изданието.

До 5 г. затвор заплашват Волен Сидеров, след като очаквано главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета му от парламента заради хулиганското му поведение на варненското летище в понеделник вечер. Тогава лидерът на "Атака" още в самолета на път за морската столица наругал френския дипломат Стефани Дюмортие.

На летището пък забил кроше в главата на полицая Костадин Колев, ударил и пътника Димитър Бахнев, обобщава събитията вестникът.

"Всеки човек е отговорен за постъпките си.

Жалко е, ако с това поведение "Атака" разчита да привлече повече гласове. У нас трябва да се прилагат същите правила както в Европейския парламент (ЕП) - когато има основания за сваляне на имунитет, това да става веднага, независимо кой е народният представител и какъв пост заема.
Щом г-н Сидеров е посегнал на полицай, реакцията трябва да бъде светкавична, с цялата строгост на закона", коментира в интервю за "Труд" евродепутатът от БСП Илияна Йотова. 

"Докато парламентът се държи пасивно, срамът ще е голям", коментира в "Труд" Емил Спахийски.

"Сидеров има нужда от възмездие. Ей така, възпитателно. То обаче не трябва да го превръща в герой и мъченик, а да получи унижение, адекватно на агресията му към неговите жертви. Парламентът трябва да си върне самоуважението и затова Михаил Миков е на ход, а не Цацаров."
Пред "Преса" Илко Семерджиев, бивш министър в кабинета на Иван Костов, отбелязва: "Сидеров залага на максимата "няма лоша реклама" и се прицелва точно в определена група лумпени. Останалите не са му важни, защото те така или иначе не гласуват за него."

Сидеров постави мнозинството в цугцванг 

пише "Сега".

Народните представители от мнозинството шикалкавят и по въпроса дали ще поискат отстраняването на Сидеров като шеф на комисията по корупция. Очаквало се БСП и ДПС "да се разберат" на високо ниво, доверили социалисти, цитирани от изданието
Те не скрили разочарованието си, че с действията си главният прокурор е осуетил надеждите им "случаят да отшуми".
Малцина се осмеляват да коментира ситуацията официално, тъй като мнозинството зависи от "Атака". Освен за осигуряване на кворума гласовете на националистите са необходими и за осигуряване на мнозинство при гласуванията в залата.
Зависимостта на БСП и ДПС от националистите няма да намалее дори ако двамата отцепници от ГЕРБ пристанат на управляващите, тъй като се събира крехко мнозинство от 121 депутати, а винаги има и отсъстващи, пише "Сега".

Кой каква роля играе в абсурдния спектакъл

със Сидеров, анализира "Капитал Daily".
Представете си Бойко Борисов, като горд притежател на черен пояс 7-ми дан по карате, да вземе да нанесе удар в лицето на полицай, дошъл да го разтървава при сблъсък с Николай Бареков, например. Или Надежда Нейнски, или Меглена Кунева да направят скандал в самолет на път за Варна, в който да са замесени дипломатически лица. Дали управляващите ще заявят: "Ще изчакаме мнението на компетентните органи, които трябва да свършат работата си, и тогава ще преценим какво да правим"? Едва ли.
Подобни уклончиви изявления могат да се чуят само от (коалиционни) партньори, но не и от политически опоненти. В случая с поредния скандал, предизвикан от лидера на "Атака" Волен Сидеров преди два дни в самолета за Варна, в който забърка дипломатически служител и удари полицай, ясно пролича, че националистите (най-малко) не са опоненти на БСП и ДПС. Заслужава си да се отбележи и фактът, че от движението, по принцип чувствително на тема "Атака", изобщо не са коментирали случая. Позицията им е важна, дори и само заради очакваното гласуване по внесеното днес от главния прокурор Сотир Цацаров искане за сваляне на имунитета на Волен Сидеров.