Ние защитаваме тук държавността. Не може да размахваш една карта и да твърдиш, че всеки, който е в униформа, е длъжен едва ли не да те обслужва. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров за скандала на летище Варна с Волен Сидеров.

Народният представител е гражданин, който трябва да се отнася с минимум две стъпала по-голямо уважение към униформения полицай. Това обясни главният прокурор и посочи, че униформеният полицай е бил безкрайно коректен в разразилата се ситуация.

Попитан за разследването на случая пред Баня Башъ, главният прокурор обясни, че е разпоредил всичко, което се отнася за Волен Сидеров да бъде обобщено и да му бъде докладвано. Това се отнася и до случилото се през 2011 г. пред Баня Башъ. Тоест всичко онова, което СГП в момента има по тази тема. Цацаров е разпоредил това вчера.

За скандала на летище Варна главният прокурор е категоричен, че за него има хулигански действия и за тях се полага съд и наказателна отговорност. Той отрече какъвто и да е политически натиск. "Какъв политически натиск?! Политически натиск по отношение на неговото поведение на аерогарата, политически натиск по отношение на поведение спрямо униформен полицай?! Ако някой си мисли, че в тази страна може да нанесе удар на униформен полицай и да се упражнява след това в красноречие с оправдание за политически натиск се е объркал, ама много се е объркал!", категоричен е той.

Главният прокурор подчерта, че там имало три групи служители – на Гранична полиция, на ОДМВР Варна и служители, които не са на полицията, но са от полицията - службата за сигурност на аерогара Варна. "С данните, които ние разполагаме, всички те са изпълнявали служебните си задължения изключително стриктно и с необходимото уважение спрямо народните представители. За съжаление не са получили същото отношение, за съжаление един от тях е бил ударен. Всеки, който си мисли, че може да твърди, че има политически натиск, защото му е поискан имунитет, защото пък той е ударил униформен служител на МВР...", каза главният прокурор и посочи, че не може да спре никой да разсъждава в каквато и да е посока и се съгласи, че Сидеров може да каже каквото иска.

Сотир Цацаров не потвърди и твърденията на Волен Сидеров, който каза, че френската дипломатка обидила България в самолета. Той отрече да има данни тя да го е провокирала. "Културното аташе на Франция е пътувала като пътник по вътрешните авиолинии, няма каквито и да е данни за упражнена провокация или пък за някакво предизвикателство, било то словесно или по друг начин", посочи той.

Сотир Цацаров отрече и твърденията, че показанията, които са снети по досъдебното производство са само на полицаи. Той обясни, че поведението на народния представител се е разразило не толкова на борда на самолета, колкото след като са слезли от него и обясни, че в НК има престъпление, наречено условно "въздушно хулиганство". "Ние не сме го обвинили във въздушно хулиганство, ние го обвиняваме в сухоземно хулиганство", посочи главният прокурор. Той отказа да контрира обаче какво след оттук нататък от страна на председателя на НС.

Ако падне имунитета на Сидеров, то производството продължава в София, но както главният прокурор подчерта "не с много действия". От това какво ще покаже разследването и зависи дали ще има искания от прокуратурата за още депутатски имунитети. Предстои разпит на френския дипломат и на стюардесите и депутатите. До този момент от данните, които предоставила прокуратурата във Варна не е имало данни за други депутати.