На евроизборите през май БСП ще има 7 депутати, ГЕРБ - 5, ДПС - 3, а "България без цензура" и Реформаторският блок - по 1, според проучване на "Сова-Харис" от началото на декември 2013 г.

Според шефа на агенцията Васил Тончев това е съотношението на силите в навечерието на предизборната кампания за евровота. Той подчерта, че по-ниската избирателна активност в сравнение с парламентарните избори, но и по-висока изборна бариера - около 6%, са неговите особености. А според него те определят и целите на различните политически субекти, които се надяват да имат присъствие в ЕП. "При по-ниска активност партия с по-твърд електорат подобрява резултата си", коментира Тончев.
В сравнение с предходни проучвания БСП и ДПС запазват своите позиции като доверие, коментира шефът на "Сова - Харис". Данните обаче показали значително разколебаване на мекия електорат на ГЕРБ, спад в доверието към партията и към лидерите - Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

Резултатите на двете нови формации - "България без цензура" и Реформаторския блок, са много близки и прехвърлят бариерата за спечелване на място в Европарламента, заяви още социологът.

"Не е така с националистите - ако до момента "Атака" е успявала да овладее този вот, за първи път техният електорат се разполовява, даже е разделен на три - между НФСБ, "Атака" и ВМРО. При това положение те не биха могли да вкарат депутат в Европарламента", коментира Тончев.

Според него вероятността да се запази цитираното съотношение между партиите, участващи в евровота, е малка. "Разделението в страната е много голямо, ситуацията е много динамична, ще има промени", заяви социологът.

По думите му опозиционните политически партии ще се борят за предсрочен вот заедно с евровота. "Управляващите нямат интерес от това - те ясно заявиха, че ще чакат резултатите от евровота. Виждаме какво става с "Атака", от която този парламент все пак зависи. Възможно е да се разбие мнозинството в НС и да се отиде към избори, но това зависи от двете партии, които активно съставят правителството. Ако има предсрочен парламентарен вот, той ще е през октомври", прогнозира Тончев.