Германският канцлер Ангела Меркел поиска дискусията за опасността от наплив на българи и румънци във федералната република да бъде преустановена.
Това стана на първото заседание на третото поред правителство на Германия, ръководено от Меркел.
С проблема с мигрантите ще се занимава само специално създадената за целта правителствена комисия.
Тя ще проучва твърденията, че мигранти от други страни на ЕС злоупотребяват с германската социална система, но не е ориентирана към отделни нации, уточни правителственият говорител Стефан Зайберт.
Комисията ще обмисли евентуални нормативни мерки за борба със злоупотребите с германската социална система. Най-вероятно за председател на комисията да бъде избран държавният министър по въпросите на имиграцията, бежанците и интеграцията Айдън Йозогюш. Тя е първият министър с имигрантски произход в германското правителство.
Миналата година над 10 германски града поискаха от федералното правителството помощ, за да се справят с наплив от мигранти от Румъния и България.
След като от 1 януари отпаднаха ограниченията за трудовия пазар на редица страни от ЕС за българи и румънци, участващият в коалиционното правителство консервативен Християн-социален съюз поиска гражданите на други страни от ЕС да нямат право на социални помощи през първите три месеца от престоя си в Германия, а злоупотребяващите със социалната система да бъдат експулсирани.
Социалдемократите упрекват ХСС в популизъм и заиграване с една много опасна тема.
Германия очаква около 180 хил. души от България и Румъния.