Аз съм убеден, че прокуратурата ще си свърши работата, както трябва. Имам пълно доверие на главния прокурор и на ръководството на прокуратурата. Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев във връзка със скандала около лидера на "Атака" Волен Сидеров.
"От прокуратурата показаха пред българското общество с действията си, че не се влияят от никого,
че следват буквата на закона и аз мисля, че и в този случай ще бъде така", подчерта вътрешният министър.
"По този случай предприехме всичко, което трябваше. В много кратки срокове бяха извършени абсолютно всички необходими процесуални действия", отбеляза той.
Законът важи за всички. Каквото за Бисеров, такова за Сидеров, такова за Цветанов, такова и за Станишев и Кутев.
Не може да има чадър над никого и няма да има. Така депутатът от Коалиция за България (КБ) Антон Кутев коментира искането на главния прокурор за свалянето на имунитета на лидера на партия "Атака".
"Доколкото знам има един срок от няколко дни, в който да заяви дали сам сваля имунитета си.
Нека да изчакаме да видим дали той самият ще си свали депутатския имунитет", каза още Кутев.
Той уточни, че прокуратурата е внесла 60 страници в парламента и отива да се запознае с тях. "Не само аз, а всички депутати трябва да се запознаят с него подробно. Все пак това е решение, което трябва да се взима от Народното събрание в разумни срокове", заяви Кутев.
Попитан дали Волен Сидеров трябва да продължи да оглавява парламентарната комисия за борба с корупцията, Кутев заяви: "Нека да видим какво се съдържа в материалите. В момента всяко бързо действие няма да доведе до добри резултати... Важно е едно – чадър не бива и не може да има над никого".
Случилото се с лидера на партия "Атака" Волен Сидеров е тест за председателя на Коалиция за България и на ПЕС,
който допусна една радикално антиевропейска и ксенофобска партия, председатествана от Волен Сидеров, да се превърне в решаващ фактор за управлението в момента. Това каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Моника Панайотова.
"Тест е и за българската прокуратура и за Министерството на вътрешните работи за това, дали ще има безпристрастно поведение на база на принципи и норми", обясни Панайотова. Според нея не е допустимо в една европейска държава подобно отношение на лидер на партия спрямо граждани, спрямо служители на реда, спрямо дипломатически лица.
"За мен е притеснителна липсата на реакция от страна на партиите БСП И ДПС, които превърнаха ПП "Атака" в решаващия, т.нар. "златен пръст" при гласуването на ключови законопроекти в Народното събрание. Случилото се е тест за всички парламентарно представени партии, заявяващи, че са проевропейски", заяви евродепутатът.
Със сигурност ще последва международен отзвук на скандала,
още повече, че вече имаме реакция, изразена от страна на френското посолство за случилото се на 6 януари с техен дипломатически служител, каза още Панайотова.
Скандалът около Волен Сидеров ще го издигне изцяло на гребена на вълната.
В първия месец на годината да се занимаваме с партия "Атака" и нейния лидер – това обслужва изцяло неговите цели, смята политологът Борис Попиванов.
"Не виждам да може да се получи дестабилизиране в парламента така елементарно, както може би някои си представят. Скандали от подобен характер като настоящия с Волен Сидеров – независимо дали той е прав да твърди, че са провокации, или неговите опоненти са прави, че той ги произвежда сам – сме наблюдавали много", добави политологът.
По думите му във всеки от тези случаи се е предполагало, че това е краят на Волен Сидеров, че той е окончателно дискредитиран и политическите партии няма да могат да сътрудничат с него.
"Това не се е случвало до този момент, за да смятаме, че сега тепърва ще настане "време разделно",
каза още Попиванов.
Не разбирам какво е това бързане за взимането на имунитета на Волен Сидеров,
каза в студиото на "Здравей, България!" на Нова телевизия заместник-председателят на Народното събрание и депутат от БСП Мая Манолова.
На въпрос дали ръководството на Народното събрание би свалило имунитета на Сидеров по своя преценка, каквато законова възможност съществува, Мая Манолова отказа да отговори и заяви, че това е бързане и че трябва първо да се видят фактите.
Когато парламентът заседава, решение за сваляне на имунитет на депутат се взема с гласуване на Народното събрание, а когато не заседава, както сега (депутатите са във ваканция до 15 януари) - от председателя на парламента. Има и възможност самият депутат да се откаже от имунитета си, но Сидеров вече заяви, че не вижда причина да направи това.
"Има правила и закони, които трябва да се спазват от всички граждани, независимо от позицията им в обществото. Смятам, че е недопустимо подобно арогантно поведение. Няма как това да бъде толерирано. Сигурна съм, че прокуратурата и МВР ще направят всичко нужно истината да излезе наяве. Главният прокурор няма да направи компромис за депутат”, смята Манолова.
"Процедурата е започнала. След като видя фактите, ще вземем решение дали да гласуваме да бъде свален имунитетът на Сидеров. Сидеров не е невръстното дете в парламента, той е лидер на партия. Не е там, защото аз съм решила. Той е там по волята на българските граждани. Ако ставаше дума за действия на хора от нашата парламентарна група, щях да отговарям в първо лице. Отказвам да нося отговорност за действията на лица от друга партия”, категорична бе Манолова.
На въпрос как управляващите ще правят кворум в Народното събрание, ако той не бъде осигуряван от "Атака" и Волен Сидеров, Манолова отговори: "Има 240 народни представители, които са избрани от народа за да ходят на работа. Ще видим в сряда дали може да има кворум. Никога не съм влизала в предварителни уговорки за това кой ще влиза в пленарната зала или не. Те са длъжни да идват на работа. Тази игра с кворума е недостойна за отговорни политици”, допълни тя.
Вчера председателят на парламента Михаил Миков коментира скандала с думите, че
"всички сме равни пред закона, на ход е съдебната власт. Когато фактите бъдат установени и бъдат сложени на масата, тогава ще се произнасяме.
Но не може да има никакви съображения за политическа целесъобразност при нарушение на закона.
Несъмнено основен приоритет е изборното законодателство. Критиките към него предполагат изборите, които са през май, европейските избори, да се проведат с променено законодателство, съобразено с обществените нагласи. Законодателството, насочено към злоупотреба с монополно положение - тук влизат законопроектите за обществените поръчки, за защитата на потребителите, цял кръг от въпроси, които са обект на общественото внимание", каза Миков пред БНР.
Депутатът от БСП Георги Кадиев: Ако се стигне до това да се иска имунитетът му, ще гласувам "за"
Подкрепих Волен Сидеров за разходката му до Куба, защото е нормално всеки, който отиде там, да отиде и на плажа Варадеро, но сега със случката във Варна прекали, обяви пред Би Ти Ви Георги Кадиев.
"Да се държиш грубо спрямо жена, да имаш груби действия в самолет, където правилата са други, е недопустимо. Не го одобрявам. Ако се стигне сега до искане на имунитета на Сидеров, ще гласувам "за".
Просто политиката стана лоша работа. Мразят ни, защото парламентът се ползва с 12% одобрение. Корупцията ни убива, това е", обяви Кадиев.