Каква ще е окончателната присъда на бившата областна управителка на Русе Мария Димова, се очаква да реши в едномесечен срок Върховният касационен съд /ВКС/. Решението ще е прелюбопитно не само заради високия обществен интерес към делото, но и защото предходните две инстанции излязоха с противоположни присъди.
Димова стигна до съд заради замяната на резиденция „Липник“ срещу 5 апартамента на „Хотел мениджмънт“ в комплекс „Дунав“. Твърди се, че с това бившата областна управителка е ощетила държавата с 647 600 лева.
Освен в престъпление по служба, тя е обвинена, че умишлено е склонила оценителката да даде невярно заключение, като е сключила неизгодна за държавата сделка с цел да облагодетелства „Хотел мениджмънт“. А после с лека ръка е направила подарък на покойния Мишо Бирата, като му е оставила, без една стотинка, цялото обзавеждане на резиденцията, пиано, скулптури, медни пластики от Георги Радулов и Кольо Желязото и мебели, бракувани като „негодни“, на обща стойност 22 653 лева. Включително полилей, оценен три години по-рано на 1500 лева.
На първа инстанция Русенският окръжен съд оправда Димова, оценителката Радка Настева и шестимата служители от екипа на областната управителка Глория Арабаджиева, Диана и Кристиан Вълчеви, Стела Георгиева и Нина Николова. Второинстанционният Апелативен съд във Велико Търново обаче призна Димова за виновна и й наложи три години условно наказание. Тя получи и забрана да заема длъжност в държавна администрация и да извършва дейност по управление и разпореждане с държавно имущество за срок от три години. Второинстанционните магистрати осъдиха и оценителката Радка Настева за това, че е дала неверни оценки на част от домовете в някогашната резиденция на Тодор Живков. Тя бе призната за виновна, че е посочила невярна година на построяване на сградите и необосновано е занижила посочената в оценката стойност на държавния имот в сравнение с реалната му пазарна стойност.
Осъдителната присъда на великотърновските магистрати бе оспорена пред ВКС и от адвокатите на Димова, и от прокуратурата.
Защитниците на бившата областна управителка настояват за оправдаването й по всички обвинения или за връщане на делото обратно на ниво Апелативен съд. Причината - открили са непълнота в мотивите на съда, с които тя е призната за виновна.
Първата оправдателна присъда седемте обвиняеми чуха на 22 ноември 2012 година от Русенския окръжен съд. Няколко дена преди това прокуратурата пледира за 8 години затвор за Димова. На втора инстанция във Велико Търново последва втора оправдателна присъда. След като стигна до Върховния касационен съд обаче, делото бе върнато отново на Апелативния съд в Търново, който 10 месеца след като оправда всички обвиняеми, в средата на юни 2014-та прочете седем осъдителни присъди.