Значението на корена от джинджифил е било добре познато още на древната арабска, китайска и индийска култури. Днес, хиляди години по-късно ние продължаваме да ползваме джинджифила като лек при различни здравни проблеми - от храносмилателен дискомфорт до симптоми на настинка и грип.

Въпреки че джинджифилът е относително безопасен, все пак е препоръчително да потърсим мнение на здравен специалист преди да започнем да го използваме вместо или заедно с конвенционални лекарства.

Коренът от джинджифил днес може да се намери в магазините и аптеките под различни форми - пресен, сушен, на таблетки или капсули, съдържащи екстракт, на тинктура или масло, както и под формата на чай.

Химичните съставки, които придават на джинджифила лечебната му стойност, са летливите масла и фенолите. Лютите съставки – джинджеролите и шогаолите, са причина за ефекта му върху гаденето, повръщането и храносмилането. Тези компоненти стимулират метаболизма и тонизират мускулите на червата, което води до по-малко раздразване на стените на червата и по-лесно транспортиране на веществата през храносмилателната система.

Срещу възпаленията

Джинджифилът е мощен антиоксидант, който се използва често при различни типове възпаления, включително при ревматоиден артрит. Корените му съдържат джинджероли, които играят важна роля при лечението на остеоартрит и ревматоиден артрит. Наблюденията показват, че хората, които приемат джинджифил продължително време, усещат намаляването на болката и подобряването на движенията в ставите. Джинджифилът ограничава и отоците, съпътстващи възпаленията.

Срещу настинка и грип

Джинджифилът има противовирусни и противогъбични свойства. Може да се използва като предпазно средство срещу настинка и грип. Той подпомага секрецията на мукус, с което спомага за отделянето на секрети при влажна кашлица. Той действа като антихистамин и подпомага състояния на алергии, астма, сенна хрема, атопия.

За облекчаване на стомаха

Джинджифилът е ефективен и при лечението на редица гастроинтестинални проблеми, най-вече за предотвратяване на гаденето и повръщането, включително при химиотерапия. Помага и за успокояването на различни по произход разстройства на стомаха и червата.

При бременност

Една от трудните страни на бременността е ограниченията, които се налагат при употребата на много лекарства и хранителни добавки. Сутрешното гадене и повръщането по време на бременността са сред неприятните усещания, особено в първите месеци.

Коренът от джинджифил помага за облекчаване на тези проблеми. В малки дози джинджифилът е особено ефективен за лечение на гадене и повръщане, като не води до негативните странични ефекти на някои медикаменти с подобен ефект, повечето от които не са препоръчителни за бременни.

При рак

Джинджифилът се смята за успешно анти-раково средство (особено при рак на яйчниците, на дебелото черво и на гърдата), което освен, че спира разпространението на раковите клетки, подпомага възстановяването след лъче- и химиотерапия.

Други ползи от джинджифила

Според учените от Университета на щата Мериленд, коренът от джинджифил може до допринесе за понижаването на холестерола и борбата с рака.

Традиционните приложения на корена от растението са свързани с лечението на главоболие, настинка, грип, леки храносмилателни проблеми, болезнена менструация.

Джинджифилът се препоръчва и след травми и заболявания, тъй като спомага за преодоляването на болката и на възпалението и има силна възстановителна функция.

Джинджифилът влияе положително върху мъжкотоздраве. Редовната употреба на тази ароматна подправка влияе добре върху потентността.

Правила за употреба на джинджифила

Специалистите съветват да приемаме до 4 г джинджифил дневно. Това, разбира се, включва не само употребата му под формата на хранителни добавки, но и тази като подправка или съставка в напитките.

• При гадене и други храносмилателни проблеми се препоръчват между 2 и 4 г пресен корен от джинджифил дневно, 0,25 до 1 г корен в прахообразно състояние или 1,5 до 3 г течен екстракт.
• За предотвратяване на повръщане препоръчителната доза е 1 г джинджифилов корен на прах на всеки 4 часа, но не повече от 4 дози дневно. Можем да приемаме и по две капсули от по 1 г три пъти дневно или да дъвчем 7-8 г пресен джинджифил.
• За предотвратяване на сутрешното гадене се препоръчва прилагането на четири дози от по 250 г чай от джинджифил.
• За хората с артрит е от полза употребата на между 2 и 4 г екстракт, чай или пресен джинджифилов сок. Те могат да си приготвят и лапа от пресен джинджифил, която да налагат върху засегнатите от артрита зони.
• При други здравословни проблеми, включително грип и настинка, се препоръчват инхалациите с прясно сварен корен от джинджифил.