Снимка на "най-дълбоката" група от галактики, "Купът Пандора", бе заснета от телескопа Хъбъл, съобщава Би Би Си.

На снимката се виждат сини арки, които представляват далечни галактики, появили се преди 12 милиона години, скоро след Големия взрив. Скритите обекти се виждат благодарение на "лещите" на куп Абел 2744. Това е първият поглед в дълбокото на вселената, направен от програмата за наблюдение Frontier Fields на телескопа Хъбъл.

На преден план се виждат цветните спирали и елиптичните галактики Абел 2744 в съзвездието Скулптор. Галактическият куп е наречен Пандора заради странната и агресивна история на образуване на купа. Огромната гравитация на Абел 2744 действа като лещи, които деформират, осветляват и увеличават по-далечни обекти.

Хъбъл разкри повече от 3000 подобни галактики. Най-малката галактика е 10-20 пъти по-слаба от която и да е друга позната досега галактика. Новите галактики са по-ярки благодарение на явлението на лещите, но понякога са размазани, разтегнати или двойни, също като образите в кривите огледала.

Въпреки че телескопът Хъбъл и преди е идентифицирал галактики от епохата преди Големия взрив, астрономите са изненадани да открият обекти, които са 10-20 пъти по-сияйни от всичко, което са виждали преди.