Всеизвестен факт е, че стилът на нашето поведение оказва влияние на останалите хора на подсъзнателно ниво. Ние можем изобщо да не подозираме какъв ефект оказват нашите мисли и действия върху останалите. Тези психологически съвети биха могли да са ви от полза, но за да се убедите в тяхната ефективност, е добре всеки от вас да ги изпита самостоятелно. Преценете сами.

1. Ако успеем искрено да се зарадваме от среща с някого, при следващия си контакт с него този човек също ще се радва да ни види. Например кучетата непрекъснато използват този похват при среща с дружелюбен човек.

2. Когато тръгваме за първа среща, е добре да заведем партньора на място, което е специално и удивително. Впоследствие положителните емоции от тази среща той ще асоциира с нас.

3. Наблюдавайте група хора, които се смеят на нещо заедно. Всеки инстинктивно гледа този, който му е най-симпатичен. Погледът му най-често се спира върху човека, когото би искал да смята за близък.

4. Много полезна информация за събеседника си можете да извлечете, ако наблюдавате позицията на краката му. Ако носовете на обувките му са насочени в противоположна на вашата посока, това означава, че човекът иска разговорът ви да приключи по-бързо.

5. Присъствате на съвещание. Очаквате остра и неприятна критика от началството или от колега към вас. При подобни обстоятелства е най-добре да седнете до този човек, от когото очаквате вербалната атака. Практиката показва, че той ще загуби своята пламенност за бичуване или поне ще бъде много по-мек.

6. Много полезен навик е да забележите какъв е цветът на очите на събеседника при запознанство с него. Леко удължения зрителен контакт докато потъвате в погледа му ще го накара да усети на подсъзнателно ниво симпатия към вас.

7. Пред важно при интервю е добре да си представите, че познавате интервюиращия от години и с него ви свързва дълбока дружба. Само от нас зависи как възприемаме една ситуация. Нашето спокойствие и непринуденост се предават на събеседника.

8. Ако някой ни е ядосан, а ние успеем да запазим спокойствие в конфликтната ситуация, то гневът на отсрещната страна най-вероятно ще се усили. Но пък после този човек ще се срамува и ще се чувства неудобно от своето поведение.

9. Когато трябва да вършим нещо, което е много важно, отговорно и изисква по-голямо съсредоточаване, почваме да нервничим. Опитайте да подъвчете дъвка или да хапнете някаква бисквитка или ядки. Това действие на позсъзнателно ниво ви дава усещане за безопасност, защото обикновено се храним на спокойствие, когато нищо и никой не ни заплашва и застрашава.

10. Хората са по-склонни да се съгласят с нас за нещо по-малко, след като са ни отказали за нещо по-голямо.