Пресцентърът на "България без цензура" (ББЦ) разпространи позицията на партията по отношение на твърденията, че евродепутатът Николай Бареков е сред най-неактивните в Европейския парламент.

Публикуваме я без редакция:

Относно медийната истерия, която цитира тотално непредставителния източник за дейността на депутатите в Европейския парламент “MEP Ranking.EU”, сме длъжни да уточним, че информацията от този портал по никакъв начин не отразява статистиката и позицията на официалната администрация на ЕС относно дейността на евродепутатите. Въпросният портал е с анонимна собственост и абсолютно неясни критерии за оценка и резултати. Класация за ефективността на депутатите не може да съществува, защото тяхната дейност не може да се измерва с речи, въпроси или доклади.

Все пак е добре да напомним следните факти за дейността на евродепутата Николай Бареков за последните 7 месеца.

Г-н Бареков е един от четиримата български депутати в ЕП, които членуват в ръководството на своите парламентарни групи. Той беше заместник-председател на ЕКР и след приема си при консерваторите е член на висшия управляващ орган на фракцията – Изпълнителното бюро.

Г-н Бареков беше първият и единствен български евродепутат, който успя да договори реална финансова помощ за пострадалите от наводненията във Варна, Добрич и Мизия, като своевременно написа писмо до тогавашния председател на ЕК Жозе-Мануел Барозо и сегашния – Жан-Клод Юнкер. В следствие на неговите действия бяха отпуснати 10 милиона евро.

Г-н Бареков беше единственият български евродепутат, който сезира Комисията по енергетика към ЕП, на която е член, за наличието на монопол в електроразпределителните дружества на българския пазар и изиска становище за това, кое е по-голямо нарушение на европрактиките – освобождаването на пазара и намаляването на цените на тока за крайния потребител чрез национализация или възползването от монополни позиции.

Г-н Бареков е единственият евродепутат, който се възползва от контактите си в Брюксел, за да поиска компенсации от ЕС за спирането на проекта Южен поток и то в деня, в който това стана известно на обществеността. Запитването му беше отправено директно към комисаря по климатични политики и енергия Мигел Ариас Канета на заседание на ресорната комисия.

За по-малко от седем месеца г-н Бареков откри два офиса за консултации, жалби и петиции на граждани в София и във Варна, като на път е откриването на трети офис в Пловдив. С парите, които ЕС отпуска, г-н Бареков назначи млади българи с висше образование, които достойно защитават позициите си в администрациите на Брюксел и Страсбург. Паралелно с това организира две делегации от младежи и жени от над 60 души, които посетиха столиците на ЕС.

В края на август 2014 г. страната ни бе посетена от цялото ръководство на ЕКР по повод конгрес на „България без цензура“, като делегацията включваше Саид Камал, председател на ПГ на ЕКР, заместник-председателят на ПГ Джефри ван Орден и главният секретар на ЕКР Франк Барет.

Въпреки че беше освободен от ЕКР за 45 дни по време на предизборната кампания за парламентарни избори, г-н Бареков използва това време, за да поддържа тесни връзки със своите избиратели, както като лидер на ББЦ, така и като действащ евродепутат, който защитава техните интереси.

Ясно е, че това е поредната масова персонална атака срещу лидера на „България без цензура“. Техническа подробност, която убягва на българските граждани и представителите на медиите е, че работата на евродепутат се върши основно в ресорните комисии и групи, в които той членува. Като такъв той е направил десетки изказвания на заседания на Изпълнителното бюро на ЕКР, в комисии и в пленарна зала, които са допринесли за развитието на парламентаризма в България и в Европа. Г-н Бареков е взел участие във всички ключови гласувания в ЕП, явни или тайни, включително и в приемането на най-важните решения през изминалата пленарна сесия.

Добре е да стане ясно, че членуването в Европейския парламент на седемнадесет българи, избрани от гласоподавателите, не е просто сляпо изпълнение на задачи от техните фракции или изгнаническо убежище от българската политика. Това е най-мощното и ефективно средство за изграждането на международно лоби на България, което да защитава интересите на гражданите, да се грижи за авторитета и суверенитета на държавата и да съхранява българските ценности в контекста на Европа. Успехът в тези дейности не се измерва от анонимни сайтове, а в позиции, които евродепутатите заемат, в контакти, които създават и в конкретни резултати, които постигат. В този смисъл членът на ИБ на ЕКР, който доведе един от архитектите на съвременна Европа в България – Джефри ван Орден и успя да издейства 10 милиона евро за своите пострадали сънародници, изпълнява мисията си успешно.