Нагли бракониери изсичат посред бял ден историческия хълм Света гора във Велико Търново. Необезпокоявано и напук на забраните най-вече мургави крадци извличат дърва, независимо от забраните.

В делничен ден по обяд над 20 мъже мъкнеха тежки наръчи. „Трябва да живеем и да се топлим, бедни сме и нямаме работа. Децата ни мръзнат. Не ни интересува нищо”, бе коментарът на един от тях. Проблемът идва от това, че хълмът е в регулационните граници на града и охраната му е в правомощията на общината и местната полиция.

Тъй като през зимата в гората на Света гора почти не се мярка никой, сечта е даже посред бял ден. Свалената дървесина се откарва с ръчни колички или на гръб до къщите в района. Някои от дърварите са станали толкова нагли, че след това продават на черно изсечените от хълма дърва. В редките случаи, когато бъдат спипани от полицията или от горските стражари, мургавите обясняват, че са тръгнали да си съберат сухи клонки и шишарки, намерили са прясно отсечените дървета, оставени безстопанствено, и са решили да ги приберат.

Въпреки откритата лъжа през последната година осъдени за бракониерска сеч на хълма "Света гора" няма. Живеещите в района на Великотърновския университет преподаватели и студенти многократно са писали жалби до различните институции с молба за вземане на отношение по случая. Преди 8 години даже бе създаден инициативен комитет за защита на Света гора, който се обърна с апел за помощ към местната прокуратура.