"В бъдеще хората ще правят секс само за удоволствие, а не за продължаване на рода." Това заявил Уесли Чен от Google Ventures на техническата конференция F.ounders в Дъблин. Той пояснил, че благодарение на постиженията в медицината и секвенирането на ДНК хората скоро ще имат възможност да избират гени за своите деца. Те ще могат да определят такива физически данни като цвета на косите или очите, талантите и здравето.
Избирайки идеалните гени, родители и учени ще могат да създадат най-здравото, щастливо и съвършено потомство. Когато това се случи, към традиционния начин за зачеване и износване на децата хората ще започнат да се отнасят като към "прекалено рисковани".
Бременната жена може да загуби плода в резултат на нещастен случай или да му навреди, ако неволно хапне нещо неподходящо. Освен това детето може да се роди с недъг без видими причини.

Защо да подлагаме потомството на риск, когато науката се е научила да го прави идеално? Директорът на Националния институт за изследване на човешкия геном Франсис Колина смята, че генното инженерство ще направи живота ни много по-добър.

Но той предупреждава, че пътят към това бъдеще на "идеални деца" няма да е лек. "Ние говорим, че знанието е сила, но знанието е свързано още и с трудни решения и отговорност за вземането на тези решения – казва той. – Днес с генните технологии ние можем да правим тестове на малък брой характеристики. В бъдеще този списък ще расте… И трудностите, свързани с вземането на решения, също ще растат. На съпружеските двойки няма да им е лесно да направят един или друг избор."