Юристи смятат, че член 146 от проекта за нов Наказателен кодекс, който предвижда наказание до 1 г. затвор, пробация или глоба за фотографиране и записване на хора без тяхното съгласие, гарантира цензура, каквато досега не е била въвеждана в България.
Пред Би Ти Ви адвокат Александър Кашъмов от Програма „Достъп до информация” обясни, че дори в Наказателния кодекс от 50-те години, в който е предвидено смъртно наказание за разгласяване на държавна тайна, нямало подобен текст.
Българската конституция забранява цензурата, каза още Кашъмов. Той обясни, че човек и сега може да иска обезщетение за нерегламентирано снимане, но наказателна отговорност няма никъде. И в Централна Азия няма такова законодателство, добави Кашъмов.
Адвокатът и блогър Николай Хаджигенов нарече проекта за нов Наказателен кодекс тоталитарна промяна и репресивна норма, насочена срещу всички граждани.
Той подчерта, че в протестната нощ с белия автобус пред Парламента именно благодарение на снимащите хора е станало ясно какво се е случило. Иначе щеше да остане само версията на властта - че протестиращите са счупили прозорец на автобуса, добави той.
Според Хаджигенов единствените обществени отношения, които налагат тази норма в НК, са интересите на властта. „Как ще видим иначе пияния Волен Сидеров”, попита юристът.
Кашъмов припомни, че много корупционни скандали са били разкрити именно благодарение на записи
Ограничаването на възможността да се снима и предвиденото наказание ще доведат до задушаване на обществения дебат и вече няма да се вадят на показ мръсните ризи, прогнозира Кашъмов.
Хаджигенов пък заяви, че предишните управляващи се били заели да овладяват съда. Сегашните обаче, които според него интелектуално са малко над предишните, осъзнават, че няма нужда да сменят съдии, а да променят законите.