Четенето на романите действително може да промени живота и мозъка на хората, пише в. "Дейли телеграф", като се позовава на изводите на учени от университета Емъри в Атланта, в щата Джорджия.
Те установили, че когато хората се потопят във вълнуваща и разтърсваща книга, това променя мозъчната им активност по такъв начин, че все едно те действително са преживели историята, разказана в книгата.
По време на експеримент 21 студенти са били накарани да прочетат книгата "Помпей" на британския автор на бестселъри Робърт Харис, разказваща за любовна история в района на изригващия вулкан Везувий, разрушил Помпей.
Студентите чели книгата в продължение на 19 дни, докато с апаратура мозъчната им активност била наблюдавана. Накрая студентите били препитани по прочетеното, за да се провери дали не лъжат, че са чели романа.
Изследванията показали, че по време на четенето са задействани онези функции на мозъка, които свързват мисълта с действието, тоест получавало се нещо подобно на желанието за тичане, което изпитва човек, когато си мисли за тичането.
Сега учените ще се опитат да установят колко дълго трае този ефект на книгите.