Изборите за Европейски парламент в България ще са на 25 май. Това е по-подходящата за страната ни дата от определените от Брюксел между 22 и 25 май, обяви евродепутатката Илияна Йотова вчера. Притеснението досега бе, че на 23-и са матурите и не е ясно как училищата ще бъдат подготвени и за вота.

Надяваме се евроизборите да не се превърнат в партизански сблъсък - нечистоплътен и без идеи, а в кампанията да покажем каква България искаме да видим в Европа, заяви Сергей Станишев. Като лидер на ПЕС той съобщи, че в края на февруари в Рим европейската левица ще приеме манифеста си и официално ще номинира Мартин Шулц за шеф на ЕК. Най-добрият лозунг за него е "Кандидатът на хората", обяви Станишев.

"Голяма е опасността кампанията да е изцяло на гърба на България и Румъния - не само заради Великобритания и Германия, националистически партии набират сили и в други страни", предупреди Илияна Йотова. "Ако е лесно, няма да е за нас", цитира тя любима фраза на социалистите, тръгнала преди години от майката на Велислава Дърева. Йотова увери, че червените са готови за битка, а листата на БСП ще бъде "Европейският избор на България".

Евровотът ще се проведе по новите изборни правила, увери зам.-шефката на НС Мая Манолова и се зарече до края на февруари Изборният кодекс да бъде приет. Няма евродиректива или друг регламент, които да слагат срокове за приемането на изборните правила, категорични бяха тя и Йотова.

Не се налага допълнително споразумение между БСП и ДПС, и двете партии подкрепят програмата на правителството и работят в диалог по редица закони, категоричен бе Станишев. Според него разминаването в позиции по определени теми било нормално за партии от различни политически семейства.

"Бих бил притеснен от споразумение като при тройната коалиция, разпределящо постове по формула като 3-5-8, което не се приема добре от обществото", призна председателят на БСП.