“Толкова пъти вие сте ми правили кафе. Нека сега аз да ви почерпя.” Това били последните думи на убитата Хюлия Маджар 15 минути преди полунощ на 1 януари.

Преди момичето да се отправи към бара на механата на баща , където тя и 15-ина приятели се събрали да доизядат храната от новогодишната нощ, телефонът  звъннал.

“Връщам се след 15 минути”, казала Хюлия. И добавила, че навън я чака старият  приятел и съученик от варненската гимназия “Д-р Иван Богоров” Иван. “В компанията ни беше и бившият приятел на Хюлия от селото - Аксел. Той също е от заможно семейство, родителите му имат в Белоградец цех за производство на чехли.

Двамата седяха заедно на масата, но между тях не е имало никакъв конфликт. Даже Хюлия му се обади на няколко пъти. Към 1,15 ч обаче всички си тръгнахме и никой не обърна внимание, че я няма”, каза приятелка на загиналата.

На следващия ден братът на момичето Ахмед, който скоро щял да прави годеж, се събудил към 10,30 ч. Отишъл да види къде е сестра му, но стаята  била празна. Той легнал да си доспи и след час отново я потърсил. Видял, че Хюлия я няма и се обадил на майка си Ремзие. Двамата звъннали на двата телефона на сестрата, но те били изключени.

Бащата Хазми се разтревожил и тръгнал да търси дъщеря си по пътя. Минал през съседното с. Млада гвардия и под надлеза на магистрала “Хемус” видял следи от кръв. Бащиното му чувство му проговорило, че това е кръвта на момичето му. Той продължил по магистралата, но не открил никакви други дири.

След 2 часа получил есемес, че дъщеря му е отвлечена и че трябва да даде 300 хил. лв. откуп. В съобщението обаче не било посочено нито къде, нито как да предаде парите. Разтревоженият Хазми се обадил в полицията и там привикали Иван.

След кратък разпит обаче го освободили. Вероятно той е човекът, когото прокуруратурата издирва. Според близки до следствието Хюлия е била убита веднага, а есемесът е бил пуснат само за печелене на време.

Едва в неделя работници открили тялото на Хюлия. То било до лозе на пътя между селата Тополи и Езерово в края на Варна. По жертвата имало много следи от удари с твърд предмет.

Вчера около същото място се мотаеше човек с лека кола, а магистралните жрици по стария път Варна - София посочиха къде точно е било намерено тялото на Хюлия.

“Този Иван имаше вид на борец. Беше здрав физически и е идвал много пъти в селото. Хюлия имаше един друг бивш приятел - Николай. Аз съм го виждала с пистолет на кръста, тук в кафенето, чувала съм, че я заплашвал от ревност. Често идваше с мерцедес на разклона за Белоградец и я привикваше да говорят”, каза друга приятелка на Хюлия.

Убитата обаче е държала на свободата си. Тя е имала самочувствието на красиво момиче, което е и от сой. По ирония на съдбата вчера около 10 ч чичовците  отидоха с купения от нея като зестра луксозен бял джип “Тойота Ланд круизер” да я приберат от Варна. Хюлия била отлична шофьорка и не пропускала да закара някого, който има нужда, с джипа си, каза ходжата на селото бай Реджеб.

В центъра на Белоградец вчера имаше поне около 50-ина мъже, които на групички коментираха трагедията. Ако знаехме какво ще стане, нямаше да я пуснем, казаха няколко младежи от селото. Отиде ни Новата година с тази трагедия, добавиха те.

“Аз съм съсед и близък на семейството. Познавам тримата братя Маджар. Хюлия от малка израсна пред очите ми. Уникално и лъчезарно момиче. Болката е голяма, нека оставим семейството да си изживее мъката. Не мога да си обясня как е възможно такова нещо да се случи.

Родителите на Хюлия взеха две деца от домове и ги отгледаха, купиха на единия къща и го ожениха, това са хора, които правят само добро. Не знам как ще бъде постигнато възмездие за този човек, убиеца.

Хюлия не заслужаваше такова нещо, защото бе чист и невинен човек. Според мен това е убийство от ревност. Виждал съм го този Иван, често е идвал в селото и се е движил заедно с убитата”, каза кметът на Белоградец Али Хюсеинов. Нито той, нито родителите на момичето са виждали нещо нередно в тази дружба.

Хасанов обясни, че братята са почнали от нулата бизнеса си. На целия род им викали Голите, защото били много бедни, но Назми, Бехчет и Назиф успели да започнат с отглеждането на крави. В момента били арендатори на 10 000 дка земя, но имало друга фирма, която владеела по-голямата част от землището от 35 хил. дка на Белоградец.

“Хюлия работеше в хлебозавода, живееше тук. Брат  Ахмед също бе в семейния бизнес. Хората от фамилията се интересуват от проблемите на селото, но са далеч от партийния живот в ДПС, което е нормално за едни бизнесмени”, добави кметът.

Хасанов призна, че за всички в селото е ясно, че Маджар са преуспели, механата им работела, в нея имало много сватби. Фурната им прераснала в завод за хляб, който се пласирал в околните села и стигал до Провадия.

“Не вярвам да са имали проблеми с пазара или с кредитори и конкуренти, та за това да е убита Хюлия”, каза още кметът. “Голяма трагедия за селото ни. В момента обаче няма напрежение на етническа основа. 30% от 1300 жители са християни и с тях живеем заедно от столетия. При нас няма безработица. Празнуваме заедно празниците си, така че едно убийство от ревност не може да доведе до конфликт”, заяви още Али Хюсеинов.
Вчера никой не споменаваше, че е Йордановден заради очакваното погребение на Хюлия в 15 ч, предвидено за турското гробище в селото.

“Познавам братята Маджар - много свестни хора. Сами са постигнали всичко и се държат един за друг. При тях няма нищо мръсно в бизнеса им”, каза голям арендатор на земя от съседно село. Според собственика на винарна Атанас Карагеоргиев братята са трудолюбиви и сърдечни.

“Дели ни една ограда. Даже идваха да прегледаме записите от моите видеокамери, но
не открихме нищо подозрително. Знам, че братята наскоро накупиха нова техника за зърнопроизводството. Вероятно машините са взети с европари по мярка 12”, добави той.

Зад отворените порти в къщата на Хюлия се бе събрало множество от роднини, близки и съселяни. Анифе Тютюнджи със сълзи на очи попита какво става. “Аз съм близка на самейството, мъчно ми е. Но какво става с тази държава, вместо да изчезнат, отвличанията и убийствата продължават с по-голяма сила”, заяви тя.

Заподозреният Иван арестуван в чужбина

Издирваният за убийството на 24-годишната студентка Хюлия Маджар - Иван Костадинов, е бил задържан в чужбина.

Окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров обаче нито потвърдил, нито отречкъл информацията с думите: “Всичко, което се каже по случая, ще попречи на разследването.” По непотвърдени данни заподзреният Иван, приятел на момичето, е избягал с автомобил на 4 януари в страна от ЕС, като най-вероятно става въпрос за Румъния. Източници на БНР от МВР са потвърдили новината, но не са уточнили къде е извършен арестът.

Според varnautre.bg обаче заподозреният за убийството се казва Иван Тодоров. Оттам съобщават, че майката на посочения от медиите Костадинов изпаднала в шок, че е замесено името на сина й.