С всяка изминала година си пожелаваме следващата да е по-здрава и по-успешна от предходната. Но какво правим ние самите, за да подобрим живота си? Какво си обещаваме всяка година да направим още от първия ден на новата година? Спазваме ли обещанията, които сме си дали? Ето няколко неща, които да направите през новата година и които ще направят ежедневието ви по-здравословно за самите вас!

Отслабването е най-често поставяната цел от началото на новата година

Това говори и колко е трудно за повечето хора да се справят с този проблем. Може би тази година ще успеете, ако обаче не очаквате резултатът да ви връхлети за един ден! Не започвайте какъвто и да е режим, когато сте отчаяни от външния си вид или живота си. Избягвайте бързите диети! Направете си хранителен дневник и гледайте да имате около себе си някой солидарен с вас близък. Така винаги е по-лесно!

Поддържайте активно социалните си контакти

Свържете се със стар приятел, използвайте целия потенциал на технологичната ера, в която живеем. Общувайте с близките си, със семейството си! Изследванията показват, че хората с нормални социални контакти се радват на по-добро здраве. Липсата на социални връзки според изследователите води до тежки здравословни проблеми, измерими с последиците от тютюнопушенето, злоупотребата с алкохола, затлъстяването и липсата на физическа активност. Така че, ако сте занемарили връзките си с хората около вас, началото на новата година е особено подходящ момент да промените това!

Откажете се от пушенето

И без това почти всяка година увеличават цената на цигарите. А и това не е първостепенната причина. Направете го заради собственото си здраве! Нова година – ново начало! Нека да е здравословно начало! Ако ви е трудно, изпробвайте различни методи, но не се отказвайте!

Започнете да спестявате. Спестявайте чрез здравословни практики за вас, като например да започнете да наблягате на разходките и домашните упражнения за сметка на фитнеса. Комбинирайте се с колегите си и ползвайте един автомобил до службата. Така хем ще ви е по-евтино, хем ще опазите околната среда! Винаги правете списък за пазаруване. Така ще се предпазите от купуване на излишни неща.

Намалете стреса

Ако той е хроничен, това е пагубно за здравето ви. Но според някои изследвания малките порции стрес понякога са полезни. Те активират защитните механизми на организма и провокират естествената му борба със стреса. Но дългите работни смени, недостатъчният сън, липсата на физически упражнения, неправилният хранителен режим и дистанцирането от семейството и близките могат да доведат до увеличаване степента на стреса и превръщането му в застрашаващ здравето фактор. Опитайте се да внесете повече подреденост в ежедневието си през новата година и това ще се отрази благотворно на здравето ви!