Независимо от сложната икономическа среда, 2014 година завърши с добри резултати за Opel/Vauxhall, като компанията отбеляза най-добрите показатели по отношение на обема на продажбите през последните няколко години. Според предварителните стойности, през последната година автомобилостроителят е доставил в Европа около 1 076 милиона автомобила. Tова постижение означава ръст в размер на 35 000 продадени автомобила или на 3 процента на обща база продажби. По този начин резултатите на Opel надхвърлят общоевропейския ръст в продажбите на нови автомобили, който през миналата година достигна само 2 процента. Пазарният дял на марката Opel от европейския автомобилен пазар отбеляза ръст за втора поредна година – с 0.1 процентни пункта, достигайки 5.74 процента от общия обем на продажбите. С това Opel регистрира най-добрите си показатели за продажбите и пазарния дял от 2011 година насам.

“Регистрирахме ръст на повече от 15 пазара. Нашата модерна моделна гама успя да впечатли потребителите на най-важните европейски пазари,” отбеляза Петер Кристиан Кюсперт, вицепрезидент продажби и следпродажбено обслужване в Opel Group. Наред с останалите държави на континента, продажбите на Opel отбелязаха ръст в Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания. Най-значителен ръст в обема на продадените нови автомобили бе отчетен на пазарите в Полша (+42 процента), Ирландия (+33 процента) и Португалия (+28 процента). Пазарният дял на марката отбеляза увеличение на над дванайсет европейски пазара.

Икономическата ситуация в Русия, където обемът на продажбите на цялата автомобилна индустрия отбеляза значителен спад през 2014 година, имаше отрицателно въздействие върху цялостния резултат. “Русия е един от нашите най-важни пазари. Oчевидно е, че резултатите на Оpel страдат вследствие на обезценяването на рублата и сдържаното търсене от страна на потребителите. Фактът, че през 2014 година ние успяхме да увеличим своя обем на продажбите на общоевропейско равнище ни изпълва с оптимизъм за тази година. Можете да бъдете сигурни, че няма да почиваме върху лаврите си,” допълни Кюсперт.

Opel ще продължи моделната си офанзива и през настоящата година. Новото поколение на Corsa, което вече регистрира 85 000 поръчки, ще бъде на разположение при дилърите на марката по-късно този месец. Новият базов модел KARL ще се присъедини към гамата на марката през лятото, а компактната Astra ще излезе към края на годината.

“Имаме възможност да предоставим на нашите клиенти най-добрата в историята гама от малки автомобили в лицето на новите KARL, Corsa и ADAM. В същото време нашите бестселъри Corsa и Astra, съставляващи 50 процента от продажбите ни, ще бъдат обновени,” подчерта Кюсперт.

Мащабната продуктова офанзива на Opel ще включи пазарните премиери на общо 27 нови модела и 17 нови двигателя в периода до 2018 година, като компанията планира по-нататъшно увеличение на своите пазарни резултати през следващите години. Към 2022 година автомобилната компания цели постигането на пазарен дял от осем процента в Европа.