Редица възможности се очертават пред бившия руски олигарх Михаил Ходорковски, ако той реши да остане в Швейцария повече от тримесечния срок на неговата шенгенска виза.

Според швейцарския вестник "Тагес анцайгер", който по принцип е добре осведомен, Ходорковски може да поиска постоянно жителство в кантон по негов избор, след като изтече срокът на визата. Тъй като според местните медии неговата съпруга живее в Монтрьо, в кантона Во, Ходорковски може да се обърне към миграционните власти в Лозана, но от там отказват какъвто и да било коментар поради служебна тайна.

Руснакът има няколко възможности. Първата от тях е да докаже, че има достатъчно финансови средства да живее като рентиер в Швейцария, без да е принуден да работи. Втората е да сключи трудов договор или да основе компания. Има и трета възможност – той може да подаде молба за политическо убежище. Освен това съпругата му, която отдавна живее в Швейцария, може да пледира за събиране на семейството и по този начин Ходорковски да остане в страната. Вчера той пристигна в Швейцария, но няма никакви индикации за това къде се намира.