Всяка година различни издания правят класации на най-влиятелните хора на планетата. Оказва се обаче, че такива класации съществуват и за животните. Една от тях направи американското сп. "Тайм", като определи кои са най-влиятелните животни на всички времена.

Слонът Дядо Лин

Азиатският слон Лин Ван бил толкова популярен, че си спечелил прозвището Дядо Лин. По-време на Втората световна война той пренасял провизии през Бирма за японската армия, но бил пленен от китайците през 1943 г. Продължил военната си служба първо в Китай, а след това в Тайван. През 1954 г. бил пенсиониран и изпратен в зоопарка в Тайпе, където живял до смъртта си през 2003 г. Тогава бил на 86 г. Според Книгата на рекордите "Гинес" това е най-старият слон, живял някога.

Конят на Александър Велики

Без верния си кон Буцефал Александър Македонски едва ли би станал Велики. Макар около него да има ореол на мит, Буцефал е истински кон. Според легендата красивият черен ат се страхувал от сянката си и Александър винаги правел така, че главата на животното да е обърната към слънцето. Историците спорят как е умрял конят - дали в битка, или от старост, но когато това се случило, Александър основал град в негова чест и го нарекъл Буцефала.

Слонът на Ханибал

Сурус бил единственият слон, оцелял след епичния преход на Ханибал през Алпите, за да атакува римляните. Очевидно най-устойчивият от ордата бойни слонове на пълководеца от Картаген, той издържал на глад, болести, студ. Макар според историците повечето от слоновете на Ханибал да били африкански, те твърдят, че поне един - най-вероятно Сурус, произхождал от Индия.

Горилата Диджит
Благодарение на нея и на изследванията на зооложката Даян Фоси хората научават почти всичко за начина на живот на горилите. Фоси, която ги изучавала в естествената им среда, успяла да опитоми Диджит. През 1977 г. човекоподобната маймуна е намерена обезглавена от бракониери в джунглата. Смъртта привлича международно внимание, след като Уолтър Кранкайт съобщава за бруталното убийство във вечерните новини на Си Би Ес.

Хъскито Балто

Балто е истинската причина за съществуването на състезанието "Айдитарод". През 1925 г. сибирското хъски повежда кучешки впряг по прочутия "път на серума". Впрягът изминава 674 мили през Аляска, за да занесе лекарство срещу дифтерит в град Ноум, застрашен от епидемия. Година след похода в Сентрал парк в Ню Йорк е издигната статуя на Балто. През 1995 г. му посвещават анимационен филм.

Кокер шпаньолът на Никсън

Когато се каже Ричард Никсън, повечето хора се сещат за аферата "Уотъргейт", но не и за прочутата "реч Чекърс". През 1952 г., когато Никсън се конкурира за поста на вицепрезидент с Дуайт Айзенхауер, той е обвинен, че е злоупотребил с фондове и е приемал неподходящи подаръци. В тв обръщение Никсън отрича всички обвинения, освен едно. Признава, че е получил кучето си Чекърс като подарък, но не смята да се раздели с него. Тази реч и любовта на политика към кокер шпаньола спасяват кариерата му. Чекърс умира 4 г. преди Никсън да се закълне като държавен глава на САЩ.

Косатката Кейко

Кейко, мъжката косатка, чието име на японски означава щастливец, става знаменитост с участието си във филма "Волният Уили". Уловен е през 1979 г. близо до исландските брегове и няколко пъти е препродаден на увеселителни паркове. Участията в шоута му носят тежки кожни проблеми, косатката губи тегло. Събрани са дарения, с които в аквариум в Орегон е построен басейн за рехабилитация за Кейко. Там косатката успява временно да се възстанови, но умира от пневмония през 2003 г.

Лъвицата Елза

Тя е героиня на едноименния бестселър от 1960 г. Книгата разказва как авторката Джой Адамсън отглежда малко лъвче в Кения заедно със съпруга си Джордж и след това го пуска отново в дивата природа. "Колумбия пикчърс" адаптира историята във филм от 1966 г., който печели "Оскар". Защитниците на правата на животните смятат, че историята за лъвицата Елза развенчава мита, че всички хищници са хладнокръвни убийци.

Шимпанзето Дейвид Грейбърд

То е първото, над което британската етноложка Джейн Гудол провежда наблюденията си в националния парк "Гомбе" в Танзания. Тя станала свидетел как Дейвид си прави въдица и как се гощава с бебе глиганче, което показва, че шимпанзетата умеят да създават сечива и че ядат и други неща освен плодове и листа. Гудол посвещава 35 г. от живота си на емоциите, поведението и интелекта на приматите и прави много за опазването им.

Костенурката Джордж

Гигантската костенурка от островите Галапагос умира през 2012 г., когато е на повече от 100 г. Със смъртта настъпва краят на един подвид. От откриването си през 1972 г. Джордж, който е дълъг 1,5 м и тежи 90 кг, се превръща в символ на усилията за защита на изчезващите видове от Галапагос. Гигатската мъжка костенурка никога не си намира женска и затова получава прозвището Самотния Джордж.

Овцата Доли

През февруари 1997 г. е съобщено, че шотландският генетик Йън Уилмут от института "Рослин", успешно е клонирал овца. Известието предизвиква ожесточени дебати възможно и допустимо ли е хората да бъдат клонирани по същия начин. Прилагайки техниката, създала Доли, учените успяват да клонират и други бозайници. Овцата е евтаназирана през 2003 г., след като развива белодробно заболяване. В националния музей на Шотландия в Единбург се пазят останките й.

Мармотът Фил

На всеки втори февруари всички очи се насочват към гризача, който излиза от дупката си. Според традицията, ако Фил види сянката си, зимата ще продължи още 6 седмици, а ако не я види, пролетта ще дойде по-бързо. Мармотът започва да прави прогнозите си през 1886 г. Преди време прокурор от Охайо поиска смъртна присъда за Фил, защото прогнозите му не били верни. След намеса на общественото мнение обаче присъдата бе отменена.

Мечето Кнут

Майката изоставя сладкото бяло полярно мече след раждането му през 2006 г., но то е осиновено от Берлинската зоологическа градина. Кнут става такава невероятна знаменитост, че между 2007 и 2009 г. донася приходи от $ 140 млн. Дори известната фотографка Ани Лейбовиц го снима през 2007 г. за корицата на "Венити феър". Кнут умира внезапно през 2011 г. заради тумор в мозъка. Берлинската зоологическа градина издигна бронзова статуя в негова чест.

Кучето космонавт Лайка

На 3 ноември 1957 г. СССР изстрелва космическия кораб "Спутник 2" с женското куче на борда. Това е първото живо същество, изстреляно в орбита около Земята. Въпреки че корабът е зареден с вода и желатинова храна за повече от една седмица, Лайка умира от прегряване след ден или два. Но мисията проправя пътя за изстрелване на човек в Космоса.

Маймуната на Майкъл Джексън

Родено в лаборатория в Тексас и осиновено от Краля на попа Майкъл Джексън в началото на 80-те години, шимпанзето Бабълс съпровожда стопанина си на турнетата му. Приятелството между Джако и Бабълс е обезсмъртено в керамична скулптура от Джеф Кунс, която е част от колекцията на музея на модерното изкуство в Ню Йорк. След като е изпратено да изкара старините си в приют в Маями през 2005 г., шимпанзето става художник, а абстрактните му картини се продават за по $ 1500.