Британските адвокати по наказателни дела организираха безпрецедентна стачка заради намаляването в бюджета на правната помощ и за кратко парализираха съдебната система.

Стотици адвокати, облечени в черните си роби и с бели перуки, излязоха пред централния наказателен съд Олд Бейли в Англия и в други съдилища в Англия и Уелс за половиндневната стачка, която е първа по рода си в британската история.

Оглавяваното от Консервативната партия правителство на Дейвид Камерън планира да намали до 2018-2019 г. с 220 милиона паунда (360 милиона долара, 265 милиона евро) ежегодната правна помощ от 2 милиарда паунда, която се използва за представяне в съда и за други услуги за хората, които не могат да си ги позволят.

Правителството твърди, че британската система за правна помощ е най-скъпата в света и опитва да понижи разходите си в опит да намали дефицита на Великобритания. Но адвокатите по наказателните дела казват, че съкращенията ще намалят техните хонорари с до 41%, ограничавайки наличната помощ за ответниците, които не могат да си позволят да плащат на водещи адвокати.

"Когато системата е отслабена, евентуалният резултат е, че вината ще остане ненаказана, а невинният ще бъде неправилно осъден", заяви адвокат Мукул Чавла, който прочете декларация пред Олд Бейли в Лондон. Ограниченията ще отблъснат най-добрите от нашата професия. В края на краищата доста скоро, струва ми се, ще има ужасни последици за най-уязвимите, включително жертви на престъпления и на лъжливи свидетелски показания, допълни Чавла.

Адвокатите заявиха, че спирането на работата не е "стачка", тъй като са самонаети лица, но то принуди много съдии да променят графика на съдилищата за деня.