Болна от рак жена взима 2750 лева от кредитна институция в Пловдив в момент на затруднение. Първоначално останала с убеждение, че ще върне 6000 лева срещу изтеглената сума, според договора обаче дългът й е близо 12 000 лева, съобщи bTV. Потърпевшата се оплаква от измама и твърди, че документът е бил допълнен от служител без нейно съгласие, което е утежнило положението й
Глътнах си езика, като видях колко пари имам да плащам, споделя Емилия. По думите й в договора бил записан по-дълъг срок за връщане на парите. От компанията казват, че сумата е отпусната за най-дългия период по желание на клиента. Това е и причината за високата лихва, с която според тях жената е била запозната предварително.

Случая коментираха финансови експерти, които откроиха два основни проблема при отпускането на бързи кредити – слабата информираност на потребителите и липсата на ефективен надзор. „Информираността на потребителя при сключването на договора е много малка при този вид кредити. Към тях обикновено прибягват хора, на които е отказан кредит от банки. Най-неприятната ситуация е, когато човек е болен”, заяви Богомил Николов от „Активни потребители”.

Според Иван Стойков - анализатор Moitepari.bg, всеки сам преценява дали условията по конкретния кредит са му изгодни, но „в някои случаи човекът няма друг избор, освен да го вземе за по-дълъг срок”.

Председателят на УС на Българска асоциация за потребителски кредити Валентин Гълъбов открои няколко въпроса, на които трябва да получи договор всеки потребител – колко пари взима, колко ще плаща месечно, колко общо ще върне и какви ще са санкциите, ако просрочи.