Етичната комисия към ВСС реши, че няма данни за нарушение на съдия Веселина Тенева на Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

Комисия "Професионална етика и превенция на корупцията" прецени, че се отнася за строго лични имуществени отношения и не са налице данни за нарушение от страна на съдия Тенева на Кодекса за етично поведение на българските магистрати. Съдия Тенева всяка година е подавала изискуемите декларации пред Сметната палата, уточниха от ВСС. Решението бе взето, след като комисията изслуша съдия Веселина Тенева и се запозна с представени от нея писмени доказателства (документи) за сделки с 4 недвижими имота.

БГНЕС припомня, че съдията от Върховния административен съд Веселина Тенева е единственият кандидат към момента за поста главен инспектор на Инспектората към ВСС.

Кандидатурата на Тенева бе предложена от заместник-председателя на Народното събрание Мая Манолова и председателя на правната комисия Четин Казак. Именно Тенева председателстваше съдебния състав, който отмени уволнението на Мирослава Тодорова и поиска ВСС да й наложи друго съизмеримо с провинението й наказание. Тя председателства и състава, оправдал Ахмед Доган по делото за хонорара му за хидровъзела Цанков камък.