"В царството на частните интереси солидарността става изключително важен фактор". Това заяви социологът проф. Петър-Емил Митев, според когото през 2013 г. сме видели силите и границите си на протеста.

"България стигна и до абсолютния минимум на раждаемостта, а в икономическия и социален съвет на ООН има изготвен списък, според който най-застрашената от депопулация страна е България, а демографският проблем може да се реши единствено в отношенията между семейството и държавата и социалните фактори", подчерта проф. Митев.

"Възстановява се и разделението на властта. Това се случи със свалянето на ГЕРБ, както и с протестите", каза още проф. Митев и допълни, че в България е сложен край на пълзящия авторитаризъм и се наблюдава нов политически баланс.

"Традиционната десница остана извън парламента, а самотата на ГЕРБ е изключително важен факт. Тя не е управляваща, защото не игра по правилата и затова няма съюзници", категоричен бе проф. Митев и допълни, че важни играчи като Иван Костов, Ахмед Доган, Георги Пирински са извън парламента. "Партия, която не може да бъде фактор в опозиция, е обречена на сриване. Силното дясно е имунизирано срещу лявото, а аз не виждам перспективата на десницата през 2014 г., ако се продължи по този път", очерта проф. Митев и каза, че бъдещето на политическите алтернативи се крие в инвестиции в младежките организации. "Положителната перспектива на 2014 г. може да бъде свързана само с консолидации и постигане на обществен консенсус по важни за страната въпроси", прогнозира социологът.

"2013 г. беше една от най-напрегнатите от 1997 г. насам. Случи се национален референдум и имаше три протестни вълни, както и предсрочно прекратяване на мандат". Това обобщи за 2013 г., политологът д-р Борис Попиванов.

"Имаше и три политически скандала, а за пръв път нямаме нова политическа сила, въпреки желанията за алтернатива, а партията победител не призна изборите, а протестиращите търсят ново бъдеще със стари лозунги. В политиката партньорствата са важни и Борисов не го разбра, за сметка на БСП, която си взе поука от международната изолация", каза още Попиванов, според когото вътрешните партньорства трябва да почиват на по-ясни договорености, а Станишев и Местан не са го разбрали.

"Протестът се размина с най-значимите теми на обществото и не роди политическа алтернатива. Освен годна на протеста, 2013 г. беше и година на ината и на политическите партии, и на гражданите, и неправителствените организации, а повече от всякога елитът е разделен", подчерта Попиванов и допълни, че с началото на 2014 г. влизаме в предизборна кампания за ЕП. "В тази кампания политическите партии ще се опитват да си върнат ролята на основното действащо лице в политическия живот на България", а евентуални предпоставки за падане на правителството биха били геополитическата промяна, промяната в баланса и предпочитания на икономическите лагери, евентуалната много ниска събираемост на приходи в бюджета, разпад на ГЕРБ, или Сергей Станишев да реши, че от положението в момента няма смисъл", каза в заключение д-р Попиванов.