Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че смята да поиска лимит за работниците от Европа и ще направи намаляването на имиграцията основен приоритет при предоговарянето на отношенията на Великобритания с Брюксел.

Британският премиер съобщи, че Великобритания трябва да промени начина, по който имигрантите кандидатстват за социални помощи и броя на идващите на работа хора в страната. Той очерта ключовите области за дискусии с другите държави членки на ЕС. В интервю за Би Би Си Камерън заяви, че всички опции са на масата във връзка с определянето на лимит за броя на имигрантите от новоприсъединилите се държави членки на ЕС.

Британският премиер даде интервюто на фона на страховете на Острова от масов приток на българи и румънци след премахването на ограниченията за достъп до трудовия пазар за двете страни от 1 януари. Но забележителен наплив на имигранти не се случи и според експерти последиците от отмяната на ограниченията ще бъдат несъществени.

В края на декември Консервативната партия на Камерън предложи законопроект за ограничаване на достъпа до социални помощи за българи и румънци. Либерално-демократическата партия, която участва в коалиционното правителство, обаче съобщи, че предложенията на вътрешното министерство за определяне на лимит от около 75 000 имигранти от държави членки на ЕС са незаконни.

Камерън заяви, че вече е постигнал напредък в предоговарянето на членството на Великобритания в ЕС преди референдума до края на 2017 г. Той обаче допълни, че по проблема с имиграцията трябва да се направят още много неща и намекна, че ще постави въпроса за определянето на лимит в Брюксел.

"Нуждаем се от промяна в правилата за кандидатстване за социални помощи, нуждаем се от промени в свободното движение. Казах, че искаме да изведем Великобритания от представата, че се създава все по-близък съюз с ЕС, ние не искаме все по-близък съюз, искаме да имаме търговия и сътрудничество", заяви британският премиер, цитиран от "Гардиън". Той допълни, че правителството му планира "да поправи всички тези неща" в рамките на предоговарянето на отношенията на страната му с ЕС преди референдума за това дали Великобритания трябва да остане в ЕС, който ще се проведе до края на 2017 г.

Камерън каза още, че ще работи и за прекратяване на практиката имигранти да кандидатстват за детски надбавки за децата им, които са в чужбина. "Не смятам, че това е правилно и е нещо, което искам да променя", заяви британският премиер.

Запитан дали ще настоява Великобритания да напусне ЕС, ако не получи това, което иска, Камерън настоя, че целите му са изпълними. Той съобщи, че предвид бъдещото разширяване на ЕС страната му ще иска въвеждането на по-строги ограничения за миграцията и намекна, че може да наложи вето на присъединяването на нови страни, ако това не се случи.

"Това е напълно постижимо, защото всеки път, когато нова страна се присъединява към ЕС, има единодушие на масата за преговори в Европа относно договорките. Така че Великобритания ще може да настоява за по-строг режим за присъединяващите се страни в бъдеще", заяви Камерън. За момента само Черна гора води преговори за присъединяване към ЕС, а Събрия ще започне преговорите на 21 януари.