Милиони хора в САЩ се подготвяха за необичайния арктически студ, заради който температурите достигнаха най-ниското си ниво в последните 20 години.

От началото на годината североизточната част на САЩ и Канада са потънали в сняг, а температурите паднаха много под нулата, но големият студ сега се придвижва към западната част на САЩ и заплашва щати като Тенеси и Алабама, които обикновено се радват на мека зима.

Заради вятъра температурите се усещат като минус 51 градуса по Целзий на някои места, поради което властите в редица градове предупредиха хората да останат в домовете си и да се запасяват с храна. Експерти казват, че при такива условия непокрита кожа може да замръзне само за пет минути. Националната метеорологична служба определи времето като "животозастрашаващо".

"Най-ниските температури от близо две десетилетия ще се разпространят в северната и централната част на САЩ днес заради арктичен студен фронт. Съчетани с бурните ветрове, температурите ще бъдат животозастрашаващи и ще достигнат до минус 51 градуса по Целзий", съобщиха властите. Те предупредиха хората, че могат да възникнат проблеми като коли, които да не могат да запалят, и наводнени пътища, които бързо се покриват с лед заради спукани канализационни тръби.

Хиляди полети на големите летища като О`Хара в Чикаго и Джон Кенеди в Ню Йорк бяха отложени или отменени вчера заради лошото време. На летище О`Хара, което е едно от най-оживените в страната, властите съобщиха, че над 1300 полета са били отменени. В щатите Минесота и Северна Дакота ще преживеят най-тежката си зима.

Губернаторът на Минесота Марк Дейтън съобщи, че училищата ще бъдат затворени днес "за да защитим всички наши деца от опасно ниските температури". В Уисконсин плейофната среща от Националната фубтолна лига между Грийн Бей Пекърс и Сан Франциско Фортинайнърс на стадион Ламбо Фийлд се игра при едни от най-ниските температури в историята на лигата.

Леден дъжд се очаква да завали в южната и източната част на САЩ, засягайки Нова Англия, Ню Йорк и Вашингтон. Студеното време се очаква да се запази в началото на седмицата и в други области на страната.