Половината от лекарите работят в шестте най-големи града в България. От 28 643 практикуващи през 2012 г. в София са съсредоточени 5833 доктори, в Пловдив - 3126, във Варна - 2139, в Стара Загора - 1398, в Плевен - 1326, и в Бургас - 1179. Това показват данните на Националния статистически институт.

Най-малко са медиците в Силистра - 314, Разград - 316, и Смолян - 335. В някои градове дори няма нито един лекар от определена специалност, съобщава "Преса". Например във Видин липсват уролози. Ако на някого му се наложи консултация с такъв доктор, трябва да се разходи около 90 километра до Монтана. Това е най-близкото място, където може да бъде прегледан от уролог. В Смолян практикува само един пулмолог, в Ловеч има един дерматолог, а във Видин - един инфекционист. С едва четирима ортопеди разполага болницата в Силистра, толкова са и кардиолозите в Перник. В Търговище са кът специалистите по уши, нос, гърло, вътрешни болести и кардиология. Най-малко са невролозите в Ямбол и Видин, в Габрово пък има глад за хирурзи.

От здравното министерство се надяват, че с приемането на Националната здравна карта, която трябва да е готова в края на март, неравномерното разпределение на медици в различните райони ще бъде преодоляно. Това ще стане, като се разреши на касата да избира с кои болници да работи. Така ако някой иска да отвори поредната частна клиника по кардиология в София, НЗОК ще може да откаже да сключи договор с нея. Ако обаче лечебното заведение е в област, където такива кадри липсват, то ще може да ползва обществен ресурс.

Проблем има и с липсата на интерес към определени специалности. От години най-много студенти искат да стават хирурзи, гинеколози и дерматолози и почти никой не иска да специализира патоанатомия, анестезиология и реанимация и спешна медицина. В момента патолозите у нас са едва 80, като половината от тях са в пенсионна възраст.