Бунтовници и опозиционни активисти в Сирия, участващи от три години във война срещу режима, подеха "втора революция" - този път срещу свързаните с "Ал Кайда" джихадисти, обвинявайки ги в най-ужасни престъпления.

От петък ожесточени боеве противопоставят три бунтовнически коалиции на "Ислямската държава в Ирак и Левант" – групировка, която доскоро бе съюзник на бунтовниците срещу силите на президента Башар Асад.

Тази сунитска екстремистка групировка постави под свой контрол град Фалуджа, на 60 км от Багдад, и пое отговорност за самоубийствен атентат в Ливан срещу крепост на шиитската партия Хизбула, която се бие на страната на сирийския режим. Всичко това свидетелства за разклоняването на сирийския конфликт към съседните страни.

В Сирия с увеличаването на броя на отвличанията и на екзекуциите чрез обезглавяване, приписвани на бойците на "Ислямската държава в Ирак и Левант" от лятото на 2013 г., бунтовнически формирования обявиха открита война на екстремистите.

Армията на муджахидините – нова формация на бунтовници – се зарече в петък да се бори срещу "Ислямската държава в Ирак и Левант", като я обвини, че отвлича, изтезава и убива бунтовнически командири и бойци - обвинения, които често отправя и политическата опозиция.

Политическата опозиция обяви пълната си подкрепа на опитите на бунтовниците "да освободят градовете, попаднали под авторитарното потисничество на Ислямската държава в Ирак и Левант" и я обвини, че е "откраднала" революцията срещу Асад.

Джихадистите реагираха с комюнике, в което изобличават медийната кампания, целяща да опетни образа на истинските мъже на джихада (свещената война), представяйки ги за убийци.

Групировката също така заплаши жителите на Алепо, че ако продължава и нараства натиска на "хулиганите бунтовници" , може да се оттегли от този фронт и да остави армията на Асад да влезе в града. Не се питайте какво ви очаква от режима ..., а се наредете на страната на Ислямската държава в Ирак и Левант, за да не съжалявате горчиво, заяви тя.

Освен Армията на муджахидините и Ислямският фронт – най-мощната бунтовническа коалиция в Сирия – и Фронтът на революционерите на Сирия също се включиха в битката.

Боевете продължиха в събота вечерта по-специално в района на Алеп. Това са най-ожесточените сражения между бунтовници и джихадисти, според НПО Сирийски център за наблюдение на правата на човека.

Сирийските власти винаги са заявявали, че се борят срещу "терористи екстремисти", без да правят разлика между политически противници, бунтовници и джихадисти.

С отварянето на този нов фронт бунтовниците отбелязаха началото на "втора революция", в която смятат да се бият както срещу властта на Дамаск, така и срещу "терора", наложен от "Ислямската държава в Ирак е Левант", която проповядва крайна форма на исляма.

Революцията се върна в правия път, коментира във Фейсбук боец от Идлеб.

Опозицията обвини Ислямската държава, която в началото бе добре дошла, тъй като бе добре организирана и въоръжена, че служи на интересите на режима.

Групировката открито воюва за ислямска държава в Сирия и е наложила властта си в Рака, северната част на страната: наредила е забулването на ученичките и е арестувала стотици активисти и видни личности като езуитския свещеник Паоло Дал`Олио. Има съобщения за обезглавяване на хора след банален донос за богохулство.