Врачуване, знахарство и измами - това били начините, по които са припечелени 2,5-те милиона щатски долара, изпратени до ромски клан в Долни Дъбник. Парите пристигали по банков път от Палестинската автономия.

Още не е установено дали милионите са "заработени" в Палестина или са минавали транзитно оттам по пътя си от страни в Западна Европа към България.

За аферата са арестувани трима мъже от заможна ромска фамилия в град Долни Дъбник. Зад решетките са Иван Маринов, синът му Станьо и племенникът му Горан. Други двама титуляри на банкови сметки, за които се предполага, че са жени от семейството, още се издирват. Плевенската окръжна прокуратура ще иска от съда постоянен арест за задържаните. Обвиненията срещу тях са за пране на пари и данъчни престъпления.

Преводите са пращани от две юридически и от повече от 15 физически лица за период от три години - от 2010 до края на 2013 г., разказаха от прокуратурата. В градчето също смятат, че подателите са гурбетчиийки, които предсказват бъдещето, развалят магии, "лекуват" с баене или фалшиви билки.

Местните хора не изключват и ромките зад граница да се занимават още с просия, джебчийство и проституция. Жители на Долни Дъбник обаче твърдят, че никога не са чували Маринови да се занимават с подобен бизнес.

При проведената в петък съвместна акция на ДАНС, МВР и окръжната прокуратура в Плевен от три адреса в Долни Дъбник са иззети три луксозни коли - "Ауди Q7" и две "Мерцедес 63 AMG" с първоначална оценка общо към 350 хиляди лева, както и три килограма злато в накити и монети за около 150 хиляди лева. Намерени са и пари в брой, извлечения от банкови документи, договори за покупка и продажба на луксозни возила.

Досъдебното производство за пране на пари е образувано през юни 2013 г. и оттогава Маринови са били под непрекъснато наблюдение. Прокурор Рени Кирилова обясни, че подробности за случая ще бъдат съобщени на специална пресконференция в понеделник.