Причината за по-трудното отслабване през годините се крие в намалената ефективност на добрите мазнини в тялото ни.

В тялото на човек има два типа мазнини, добри кафяви и съответно лоши такива. С напредването на възрастта добрите мазнини в тялото забавят действието си и това пречи на бързото отслабване.

Учените твърдят, че са на крачка от това да установят причината за забавения метаболизъм с напредването на възрастта. Хората на средна възраст срещат проблем със свалянето на килограми, защото техните добри кафяви мазнини произвеждат по-малко топлина в тялото и това забавя изгарянето на лошите бели мазнини.

По-добре познати са ни белите мазнини, разположени под кожата на корема и бедрата в резултат на прекомерно хранене. Освен белите съществуват и кафяви мазнини, чиято функция е да генерират топлината в тялото, и по този начин подпомагат забързването на метаболизма и изгарянето на белите подкожни мазнини.

Отдавна е известно например, че докато са в утробата на майката, около раменете на бебетата има кафяви мазнини, които помагат за поддържането на постоянна температура след като се родят.

При последно изследване, японски учени са установили, че с напредването на възрастта произвеждането на топлина от кафявите мазнини се забавя драстично. Това означава, че намаляват дейността си, а с това и изгарянето на белите мазнини под кожата. "Хората в напреднала възраст трябва да спазват диетите си много по-стриктно и да спортуват два пъти по-активно от останалите", съветват изследователите от университета в Япония. За целта те препоръчват серия от упражнения пет пъти в седмицата между 35-40 минути и по-внимателно хранене.