След като вчера се сдоби с летището в Щръклево, Община Русе ще получи Националния музей на транспорта, обеща вчера транспортният министър Ивайло Московски.
Оказва се, че като статут музеят се води актив на „БДЖ-Пътнически превози“. Възложил съм на колегите да проверят какви си възможните начини, по които може да се уреди правният му статут като музей. След като това бъде направено, ще се търси и най-подходящият начин за неговото стопанисване - дали да бъде изцяло прехвърлен на Община Русе или да се намери начин за съвместно управление, обясни Московски.
Той информира още, че проектът за изграждане на градска железница в Русе ще получи пълна подкрепа от транспортното министерство. Ще бъде разрешен и проблемът с т.нар. тапа по пътя за Силистра - жп надлеза край Дунав мост, като в края на януари започват процедурите за необходимите ремонти за отпушване на трасето. 
Министърът каза още, че има предвидени пари и за рехабилитацията на железопътното трасе на Дунав мост. Процедурите за ремонта могат да започнат също в края на януари догодина. 
В Русе Московски участва на семинар, на който бяха представени напредъкът по изпълнението на проекта БУЛРИС, както и приоритетите по оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 - 2020 година. Той ще открие днес в града първия по рода си Център за речни информационни услуги в България.