Между 600 и 700 паунда на месец трябва да приготвят бъдещите емигранти в Лондон, които тепърва ще си търсят работа там, показа проучване на "Труд". В сумата обаче не са включени данъци като общинския и налога за телевизия, както и други непредвидени разходи. Според курса на деня това прави 1400-1600 лв. на месец.
Сумата е нужна поне за първите три месеца, в които българите нямат право на социални помощи. Лондон е най-притегателният град за емиграция в Обединеното кралство заради икономиката си.
В метрополиса живеят между 9 и 14 милиона души според различните данни. Градът е в тройката на най-скъпите за живот. Цените на наемите варират според това колко е отдалечен районът от центъра, като за ориентир се изполва зонирането на лондонското метро. За наема има значение и колко емигранти живеят в квартала.
Наемането на квартира е трудно за хора, които за първи път стъпват на Острова, тъй като хазяите искат препоръки от предишни наемодатели или предплащане за поне 6 месеца напред. Затова новите емигранти са осъдени да пренаемат жилища от българи или от агенции, специализирани за новодошли. Техните цени, разбира се, са по-високи.
Реална обява на български език предлага легло в стая за двама за 70 паунда за седмица, а в стая за трима - за 60 паунда. В цените са включени българска телевизия, интернет и всички останали комунални разходи. Къщата се намира в престижната трета зона в близост до метростанция Forest gate в Източен Лондон. Според проучване на Би Би Си 12 паунда на седмица са минимумът за храна, но ако човек си готви сам вкъщи.
Тъй като повечето хора нямат тази възможност обаче им трябват двойно повече. В сумата не се включва алкохол. Така минимумът за храна е между 50 и 100 паунда на месец. Животът без мобилен телефон е невъзможен.
При ползване на преплатени карти с минути за разговор с България или месечен план трябват минимум 20 паунда месечно. Започването на работа без сметка в британска банка е почти невъзможно.
Бързото откриване на сметка пък няма как да стане без документ за адрес като комунална сметка и/или договор за работа. "Услужливи" българи ще ви помогнат срещу 20-50 паунда, като рискът да бъдете измамен е голям. Дори и да говорите английски и да се появи работодател, който да ви наеме без препоръки от местни шефове, ви трябват сертификати, за да бъдете допуснати до работа.
До строителен обект например няма да бъдете допуснат без CSCS карта. Това е компютърен тест за безопасност на труда, който може да бъде държан и на български. Явяването на теста и издаването на картата струва 57 лири. Подобни сертификати се изискват и за работа по заведенията и охранителните фирми - неща, които най-често работят българите.
Тъй като през първите 3 месеца, няма да можете да ползвате здравни услуги и без спешните, е хубаво да си направите и здравна застраховка. Цената за 3 месеца с 5000 евро покритие е 45 лева, ако я сключите в българска застрахователна компания.