Европейските страни трябва да спрат да връщат бежанци в България заради рискове от "унизително" и грубо отношение там, предупреди Върховният комисариат на ООН за бежанците.

"Търсещите убежище в България са изправени пред действителен риск от нечовешко или унизително отношение, дължащо се на систематичните пропуски в приемните центрове и процедурите по предоставяне на убежище", заяви Бабар Балоч, говорител на Върховния комисариат за бежанците (UNHCR).

В резултат на това UNHCR иска тримесечно замразяване на правилата за кандидатстване за убежище в България, които изискват търсещите убежище да бъдат връщани в първата европейска страна, в която са пристигнали, допълни той.

Т. нар. Дъблинска регулация, която цели да спре хората да кандидатстват за убежище в няколко страни, се прилага в държавите членки на ЕС, както и в Швейцария и Норвегия, които са извън съюза. Балоч заяви, че агенцията на ООН е установила "плачевни" условия като недостиг на храна и здравни грижи и произволно задържане.

Той изрази безпокойството си, че България активно спира бежанци да влизат в страната. Балоч заяви, че България е положила усилия да подобри положението но има пропуски между обявените политики и действителното положение. "Тези пропуски се влошиха с повишаването на броя на търсещите убежище, които пристигнаха в последните месеци, особено тези, които бягат от конфликта в Сирия", отбеляза той.

През 2013 г. над 9000 души са потърсили убежище в България спрямо средно 1000 на годишна основа след присъединяването на страната към ЕС през 2007 г., съобщи Балоч. По данни на UNHCR общо 70 бежанци са били върнати в България между януари и ноември. 28 от тях са били сирийци, 12 иракчани и 6 афганистанци.