През 1964 г. американският фантаст Айзък Азимов прави прогноза за това как ще изглежда светът след 50 години. Той правилно е предвидил почти всички технологични постижения на днешния ден. Но, подобно на почти всички футуристи, не е описал картината на социалната структура на света.

В Ню Йорк през 1964 г. се провежда Световното изложение. Тогава по искане на в. “Ню Йорк таймс” известният писател на научна фантастика и професор по биохимия в Бостънския университет Айзък Азимов пророкува как ще изглежда според него светът през 2014 г. Ето прогнозите му:

1. Домовете основно ще са под земята, както и повечето от пространството на града. Това ще намали тяхното отопление през зимата и охлаждане през лятото. Повърхността на градовете ще бъде заета от зеленчукови градини, паша и паркове.

2. Досадната домакинска работа ще бъде сведена до минимум. Тостери, автоматична кафе машина, тенджера под налягане и т.н. – готвенето ще става с таймери. Но малката кухня ще остане – за доста хора готварството е хоби.

3. Роботите няма да изместят хората. Ще има много компютри с “мозъци” на роботи,  но те ще се контролират от хората.

4. Филмите ще са триизмерни в 3D формат.

5. Техниката няма да има електрически кабели – тя ще работи с мощни батерии и акумулатори.

6. Половината от енергията на Земята ще се произвежда от АЕЦ.

7. Големи слънчеви електроцентрали ще работят в пустините - в Аризона, Израел, Казахстан. До 2014 година трябва да бъде разработена технология за “събиране” на слънчевата енергия в Космоса и изпращането  на Земята.

8. Превозните средства на бъдещето ще се движат над пътя - на височина 0,5-1 метър. “Надводен” ще е речният и морски транспорт.

9. Доставката на стоки и материали ще се осъществява с пневматична тръба.

10. Телефоните ще бъдат преносими, а екраните им ще бъдат използвани за проучване
на документи и снимки, четене на откъси от книги Връзката ще е чрез сателити.

11. До 2014 г. безпилотни кораби ще стигнат до Марс. По същото време ще бъде разработена програма за марсианска колония.

12. Световното население ще достигне 6,5 милиарда души, а на САЩ – 350 милиона. Агломерацията между Бостън и Вашингтон ще има население от 40 милиона души. Експлозията на населението ще доведе до по-активно усвояване на Арктика и пустинните пространства и колонизиране на шелфа (появата на подводни градове).

13. В областта на земеделието основно ще се използват микроорганизми. По-специално те ще се преработват в продукти, дрожди и водорасли.

14. Средната продължителност на живота в развитите страни ще достига 85 години.
Раждаемостта ще бъде поставена под контрол.

15. Компютърните дисциплини ще са в основата на учебния процес в училищата.

16. Човечеството ще страда от скука. Така че психиатрията ще бъде най-важната медицинска специалност.

17. Елитът на обществото ще бъде немногоброен и ще се занимава с творческа работа.