България заема първото място в ЕС по ранно напускане на училище, като средната възраст на напускане е около 14.3 години. Това показват резултатите от проучване на социологическата агенция "Медиана", извършено по поръчка на евродепутата Ивайло Калфин и на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент. Проучването беше представено в петък от социолога Кольо Колев и от евродепутата Калфин. То е било направено паралелно сред пълнолетни българи и сред ученици в гимназиите, където са били анкетирани за въвеждането на т.нар. дуална образователна система.

България е на девето място по напускане на училище преди завършване на средното образование от страните в Европейския съюз, обясни Кольо Колев и допълни, че за разлика от нас, в останалите страни, където учениците напускат, преди да са завършили образованието си, това става към 17-18 годишна възраст, а не както тук - към 14 години.

Социологът каза още, че децата са демотивирани, защото като завършат средно образование, получават документ, който не им служи за нищо. В голяма част от другите страни това не е така. Там има много повече възможности за завършване и за продължение на образованието, заяви Кольо Колев.

Три четвърти, или 73.1% от запитаните, одобряват дуалната система - тоест системата на общо и професионално образование, а 8% - не. 61.7% от запитаните ученици в 11 и 12 клас одобряват идеята за дуалната система. Една голяма част от тях приемат идеята с много голям интерес.

91% от анкетираните пълнолетни смятат, че средното образоване трябва да дава професионална квалификация.

Според изследването, 19% от дванадесетокласниците у нас работят. Една четвърт от гимназистите редовно са изкарвали пари, рядко и случайно са работили почти 50% от анкетираните гимназисти. Учениците от горния курс на средните общообразователни училища реално работят, но почти изцяло нерегламентирано, без трудови договори, в сферата на "сивата икономика”, сочи изследването.

Кольо Колев посочи и тежката бюрокрация, нужна за наемане на работа на непълнолетен.

Поръчителят на изследването и евродепутат Ивайло Калфин, посочи, че дуалната система в образованието е дългосрочна и дава резултат след години. Тя трябва да започне да работи не само при обществено, но и при политическо съгласие. Калфин каза, че за да се въведе у нас дуалната система в средното образование, трябва да се променят редица закони - Законът за средното образование, Законът за професионалното обучение, Законът за браншовите камари, Кодексът на труда.

Чрез тези промени ще могат да се сключват с учениците специални стажантски договори - със заплати и осигуровки, както и да се разреши работата на деца под 18 години, обясни евродепутатът.

В Германия по дуалната система някои от учениците започват да работят от 14 години, каза Ивайло Калфин.

По думите му вече има значителен интерес от чужди фирми, работещи у нас, към въвеждането на дуалната система и те са основно от държави, в които тази система в образованието работи добре. Такъв интерес проявиха от Германско-българската търговско-икономическа камара и от Асоциацията на австрийския бизнес в България, заяви Калфин.

Според него дуалната система у нас може да се въведе за широк спектър от професии - не само за шлосери и стругари, но и за компютърни специалисти и уеб дизайнери, както и за много професии в сферата на услугите.