Напрежение се възцари в Неврокопската митрополия само 9 дни преди избора за наследник на покойния Натанаил, дори се заговори за църковен преврат.

Някои назначения в Санданската духовна околия, извършени от Видинския митрополит Дометиан на Стефановден - 27 декември накараха духовниците от епархията да дадат днес пресконференция в сградата на Митрополията в Благоевград. След смъртта на неврокопския митрополит Натанаил на 16 ноември, Светият синод определи Дометиан да бъде духовен водач на неврокопския клир до избора на негов наследник, насрочен за 12 януари. Днес пресконференцията започна с малък скандал след като в залата не бяха допуснати двама свещеници от Банско, които са представители на някогашния алтернативен синод на покойния дядо Пимен. След неговата кончина преди 10-на години, за Неврокопски митрополит бе избран Натанаил.

Духовниците днес прочетоха декларация, в която се казва следното:

"Страховете, които имахме във връзка с предстоящите митрополитски избори се оправдаха. С недоумение научихме за новоназначения в Санданската духовна околия. Във връзка с тези обстоятелства заявяваме следната позиция: Смущаваща е смяната на свещеници и архиерейски наместник при открита процедура за избор на Неврокопски митрополит. Създава се впечатление за църковен преврат. Новоназначените свещеници са част от така наречия "синдикат на свещениците". Синдикати и свещеници са абсурдно съчетание в едно", се казва в декларацията.

Според документа, ситуацията в Сандански цели нелегитимност на проведените при митрополит Натанаил избори за епархийски избиратели. Имало е опит тези избори да бъдат оспорени пред Негово Светейшество Патриарх Неофит, а те са проведени преди 6 месеца.

"За краткото време, през което пребивава на територията на Неврокопска епархия Негово Високопреосвещенство митрополит Дометиан неведнъж през сълзи сподели пред народа своите най-високи оценки за дейността на приснопаметния митрополит Натанаил", припомниха свещениците в декларацията си. Според тях в същото това време зад гърба на народа и без знанието на епархийския съвет се случиха именно тези новоназначения, което е в пълно противоречие с духа и традицията на Църквата. Временно назначеният митрополит организира избора за наследник на покойния Натанаил, няма право да назначава, припомниха свещениците.

"В определения от Устава на БПЦ 7-дневен срок никой не е подал жалба", припомниха свещениците от трибуната. Водещ на пресконференцията бе протойерей Стефан Александров от Гоце Делчев, член на епархийския съвет, свещеникът Киприян Бербатов и секретарят на Неврокопската митрополия. Според тях, ако сега се появи жалба за избора отпреди половин година, значи е писана сега.

Верните на заветите на Натанаил припомниха, че "синдикалистите" не допуснали Мелнишкия епископ Серафим да служи в Струмяни, след като бил назначен там приживе от Натанаил.

Свещениците бяха повече от предпазливи по отношение на Дометиан, казаха, че са убедени, че със своята житейска мъдрост, достойнство и като духовен пастир ще организира провеждането на честни избори на 12 януари. Но според тях назначенията на Дометиан целят всяване на напрежение и отлагане на избора за Неврокопски митрополит. "Имаме подозрения, а не основания", дипломатично обясни протойерей Александров.

За целта свещениците призоваха вярващи и клир да посветят оставащите 9 дни до изборите на молитва към Бога за избиране на достоен Неврокопски митрополит.

Съвсем на друго мнение бяха недопуснатите на пресконференцията свещеници от Банско. Според тях градът няма представители сред 30-те, които на 12 -и ще избират нов духовен водач на Неврокопската митрополия. Свещениците от Банско не скриха, че са последователи на алтернативния Пименов синод. Нещо повече, отец Филип заплаши, че ако изборът на 12 януари не бъде отменен, той и останалите свещеници ще преминат към Македонската православна църква.

"Смятаме, че изборите за епархийски избиратели са опорочени и манипулирани, за това предлагаме в писмо до Негово Светейшество изборът на Неврокопски митрополит да се отложи до решаването на всички проблеми в епархията. За целта трябва да свика извънредно заседание на Светия синод, да се отмени датата 12 януари, да се разгледат проблемите и се насрочат нови избори за епархийски избиратели. И като представител на алтернативния синод, желаем да се присъединим към Българската православна църква", каза отец Филип. Според него, ако това не стане, много от свещениците и миряните ще минат към Македонската православна църква. Отец Филип смята, че изборът на Неврокопски митрополит е предрешен в полза на Мелнишкия епископ Серафим.