От днес (14 декември) влиза в сила новия График за движение на влаковете на "Холдинг Български държавни железници" ЕАД. В новата транспортна схема е заложено пускането на нови влакове, които ще пътуват по някои от по-дългите дестинации в страната, съобщиха от БДЖ.

През 2015 г. националният железопътен превозвач запазва обема на превозите с железопътен транспорт, осъществявани през настоящата година. Превозът на пътници ще се извършва с общо 613 влака, от които: 28 международни бързи влака (като 16 от тях ще се движат само през летния сезон), 76 бързи влака (като 4 от тях са със задължителна резервация), 145 пътнически влака и 364 крайградски пътнически влака.

При разработването на новото разписание, транспортната схема и периодите на движение на влаковете са съобразени в максимална степен с обемите и структурата на превозите, както и с техническите възможности и капацитет на подвижния състав.

С цел подобряване транспортното обслужване на населението, националният железопътен превозвач всяка година съгласува движението на бързите и пътническите влакове със съответните областни и общински ръководства. Голяма част от направените промени в новия График за движение на влаковете са съобразени именно с постъпили предложения и молби от страна на областни и общински администрации, друга част – с обосновани искания на редовни клиенти, а трети – са свързани с повишаване рентабилността на превозите и ефективното използване на наличния подвижен състав, както и са съобразени с извършваните ремонтни дейности в различни железопътни участъци на страната.

С влизането в сила на новото разписание ще бъдат пуснати в движение два международни бързи влака между София и Будапеща, които ще пътуват през Румъния по моста "Нова Европа". Влакът от Централна гара София ще заминава в 11:55 ч. и ще пристига в Будапеща в 08:15 ч. на следващия ден. В обратното направление влакът ще тръгва от Будапеща в 19:10 ч. и ще пристига в София в 17:00 ч. на следващия ден. Композицията на тези международни влакове ще бъде съставена от един седящ вагон, един кушет и един спален вагон, като на територията на България към състава на влаковете ще бъдат включени и вагони по направлението София – Видин – София.

При изготвянето на новата транспортна схема е предвидено движението на два нощни бързи влака по маршрута София – Карлово – Казанлък – Сливен – Варна и обратно. Към композицията на тези влакове ще бъдат включени и директните седящи и спални вагони по направлението София – Добрич – София. По този начин клиентите на "Холдинг БДЖ" ЕАД от Подбалканската железопътна линия ще имат възможност за пристигане в ранните часове от деня в градовете София и Варна.

С новия График за движение на влаковете ще бъдат пуснати в движение два директни бързи влака между Русе и Бургас. Тези бързи влакове ще осъществяват удобни връзки с други влакове в гарите Каспичан и Шумен за пътниците от Плевен, Горна Оряховица, Варна и по-малките населени места по тези направления. По този начин значително се подобрява свързаността с железопътен транспорт на градовете от Северна България с град Бургас. Подобрения ще бъдат направени и по направлението Русе – Стара Загора – Пловдив, като по този маршрут е предвидено да пътуват директни вагони към композициите на някои бързи влакове по маршрутите София – Русе – София и Пловдив – Варна – Пловдив.

Затрудненията в осъществяването на движението на влаковете след влизането в сила на новия график са свързани с ремонтните дейности по железния път в различни железопътни участъци на страната. Извършването на планирани строително-ремонтни дейности от Национална компания "Железопътна инфраструктура", както и удължаването на сроковете за изпълнение на ремонтите нарушават нормалното обслужване на клиентите на "Холдинг БДЖ" ЕАД с железопътен транспорт. Поради текущите ремонти се намалява скоростта за движение в различни участъци, някои композиции се движат по обиколни и съкратени маршрути или изцяло се прекъсва тяхното пътуване. В последните два случая за клиентите на националния железопътен превозвач се осигурява превоз с автобуси в участъците, където движението на влаковете е спряно.

В новото разписание на влаковете няма железопътни участъци, в които да е преустановено обслужването с железопътен транспорт. Подробна информация за новия график за движение на влаковете клиентите на "Холдинг Български държавни железници" ЕАД могат да получат от всички железопътни бюра и гари в страната.