През празничните дни педиатрията на русенската болница се е пукала буквално по шевовете, съобщиха от болничното заведение.
По празниците в нея са били настанени 49 момичета и момчета от кърмачета, до 18-годишни тийнейджъри. Преобладаващата част са били с висока температура, болки в гърлото и затруднено дишане. В момента в отделението има 40 деца, три четвърти, от които са с инфекция на дихателните пътища. Днес по обед, пред кабинета за приемане в болницата имаше четири дечица, които чакаха да бъдат настанени за лечение.

По думите на началника на отделението по педиатрия д-р Ева Цонкова, причина за „пренаселеността“ на отделението е върлуващ вирус. Както всяка вирусна инфекция, той може да предизвика усложнение след третия ден, тъй като след вируса идва бактериалната инфекция. Това, по думите й, може да се случи ако не се проведе правилно лечение или пациентът не се наблюдава адекватно. Съветът, който д-р Цонкова даде на родителите в случай, че детето им се разболее е веднага да се свържат с личния лекар или специалист. Важно е да се следи температурата, която не е задължително да се лекува с антибиотици.

Медици коментираха, че често децата боледуват в периода от месец ноември до края на март, когато върлуват и най-много вируси.