"Болният държавник не е съвсем пълноценен за себе си, за другите, а естествено и за държавата", каза д-р Тотко Найденов, който наскоро написа книга за болестите на политиците, в предаването „Лице в лице" по bTV.

"С 300 на 170 кръвно може ли Хитлер да е адекватен - попита риторично Найденов. - Чърчил също е бил хипертоник, както и Сталин, който при това не се е лекувал. Това са болни хора, които са определяли съдбите на цели народи".

Той приведе и печални примери от българската история: "При Беласица българите убиват любовника на Василий Българоубиец, който всъщност е бил благ човек, но продължението на историята е трагично за нас.

Цар Иван-Александър оставя жена си и се жени за една еврейка и тя му ражда Иван-Шишман. Той разделя българското царство между него и Иван-Срацимир и братята започват битка помеожду си, а не срещу турските нашественици. Подобно е положението сега в България.

В Балканската война стигаме до Чаталджа, Турция иска примирие час по-скоро, но Фердинанд се люби със своя шофьор и не обръща внимание на техните телеграми. На четвъртия ден обявява, че ще преговаряме, като стигнем в Истанбул, а кой щеше да ни го позволи".

"Бойко Борисов е хипертоник и би трябвало да намали теглото", препоръча той. И добави: "Някои от нашите политици забравят или може би не знаят седемте смъртни гряха".