Бившият италиански премиер Силвио Берлускони официално обжалва осъдителната си присъда от седем години затвор по сексуалния скандал Рубигейт, съобщиха адвокатите му.

77-годишният Берлускони беше осъден на 24 юни на първа инстанция на седем години затвор за злоупотреба с власт и склоняване на непълнолетна към проституция. Присъдата, придружена със забрана до живот за заемане на държавна длъжност, ще влезе в сила едва когато се изчерпат всички възможности за обжалване.

Берлускони беше съден заради това, че платил за десетина сексуални услуги между февруари и май 2010 г. на Карима Ел Махруг с прякор "Руби, крадлата на сърца". По това време тя била непълнолетна. Бившият премиер беше признат за виновен и за това, че оказал натиск върху полицията в Милано в нощта на 27 срещу 28 май 2010 г. за освобождаването на Руби, която била арестувана за кражба.

Берлускони неколкократно заяви, че е невинен и в обжалването си иска пълно оневиняване за "деяние, което не съществува", съобщиха адвокатите му, цитирани от италианската осведомителна агенция АНСА. На 27 ноември медийният магнат загуби сенаторския си пост и парламентарния си имунитет, след като беше окончателно осъден на една година затвор в рамките на друго дело за данъчна измама. Напредналата му възраст го спасява от излежаване на присъдата в затвора и той поиска да я изпълни под формата на общественополезен труд.