Европа ще потъне в ямата на политическата и икономическа криза, Япония няма да може да се справи с дефлацията и дълговете, развиващите се икономики ги очаква отлив на капитали и девалвация на националните валути, а САЩ ще увеличат програмата за икономически смекчения. Saxo Bank предлага своите традиционни шокиращи прогнози за 2014.

Когато бъде затворена и последната страница в книгата за световната финансова криза и бъде написано дългото послесловие за изводите и уроците, непременно ще стане ясно, че Великата рецесия е била много по-сложна от Великата депресия. Новата 2014 година може да се превърне в година, когато промените ще станат жизнено необходими, но и ще се осъществят, убеден е икономистът от Saxo Bank Стин Якобсен.

Днес най-големите централни банки по света и правителства не искат да поемат отговорност и бягат от реалните реформи, а разликите в разпределението на доходите и богатствата са по-големи, откогато и да било преди. Цялата действаща система бавно, но неотклонно се приближава към състоянието, в което се намираше късния Съветски съюз.

Но много скоро ще настъпят промени. Анализаторите на SaxoBank са подготвили шокиращи предсказания за 2014: те предричат крах на най-големите икономики и спад на развиващите се пазари, болезнените спуквания на балони на пазарите и нови върхове на цените на петрола. Но само с помощта на смъртта на старата система може да се построи ново, ободряват ни икономистите.

ЕС съвсем заприлича на СССР и скоро ще се срине

През 2014 дефлацията и отсъствието на растеж ще посеят паника сред политиците, принуждавайки Европейската комисия да въведе данък върху богатството за тези, чиито спестявания надхвърлят 100 000 долара или евро, предсказва главният икономист на SaxoBank Стин Якобсен.

Тази инициатива ще бъде представена като стремеж да се отстрани неравенството и ще принудят 1% най-богати хора да плащат повече на държавата, за да отслабят напрежението в обществото. Това ще се превърне в решителната стъпка по пътя към "тоталитарна Европа", където гражданите и правото на собственост нищо не означават. Човечеството е изминало определен цикли се е върнало към модела на СССР.

След изборите за Европейски парламент, които ще се проведат от 22 до 25 май, най-голямата парламентарна група ще стане /с над 275 депутатски места/ Общоевропейският алианс срещу ЕС. Новият ЕП ще избере антиевропейски председател, а държавните и правителствени глави няма да успеят да изберат нов председател на Европейската комисия, потапяйки по този начин Европа в ямата на политическия и икономически хаос.

Най-очевидното решение в тази ситуация – да се купуват твърди активи и да се избавяме от обезценяващите се нематериални активи, да купуваме германски държавни облигации и да продаваме испански.

Германия я чака крах

Германската икономика демонстрира най-добрите резултати в ЕС вече пет години след приключването на световната рецесия. Но през 2014 тя ще загуби своето превъзходство, прогнозира Оле Слот Хенсен. Анализаторите очакват растеж от 1,7% и ще бъдат силно разочаровани.

Стремителният подем на Германия вече предизвика недоволството на САЩ и завист сред останалите страни от ЕС. Като добавим към това такива фактори като: спад на цените на енергоресурсите в САЩ; намаляването на конкурентоспособността на фона на растящите заплати; възможните искания от новия коалиционен партньор ГСДП за повишаване на стандарта на средната класа и по-бедните слоеве от германското общество; както и решението на китайските комунисти – страната им да се концентрира върху вътрешното потребление, вие получавате всички основания за неочакван спад на икономическата активност.

Въпреки всички очаквания, производството на стоки и услуги ще се свива, а няма да расте, докато в същото време доходността по 10-годишните държавни облигации на Федералната република ще спадне до 1%.

Япония: от дефлация в кома

През 2014 пламъкът на възстановяването на световната икономика ще започне да угасва, а рисковите активи, съответно ще тръгнат надолу, принуждавайки инвеститорите да купуват японски йени, смята Питър Гарнри.

Курсът на долара спрямо йената ще бъде по-нисък от 80 йени, което ще накара Централната банка на страната да се избави от държавните дългови книжа, за да излезе от капана на дефлацията, в който Япония се намира през последните две десетилетия. Това решение ще повлияе върху нервния пазари и не е изключено да предизвика катастрофа с неизвестни странични ефекти.

В много развити икономики нивата на държавния дълг са излезли извън пределите на разумното, а темповете на икономически растеж остава да желаят нещо по-добро, въпреки масираното държавно стимулиране. Най-лошо е положението в Япония, където съотношението между държавен дълг спрямо БВП е достигнало 215% и продължава да расте.

В страната се запазва голям дефлационен натиск заради неблагоприятната демографска картина, по тази причина дълговото бреме много скоро ще стане непоносимо.

Развиващите се пазари ги чака девалвация

Нормализирането на световните лихви, което трябва да започне, след като САЩ лека-полека се откажат от количествените смекчения, ще има негативен ефект върху страните с растящи дефицити по текущите сметки, като Бразилия, Индия, ЮАР, Индонезия и Турция. Те ще се окажат уязвими пред лицето на спадащото търсене на рискови активи от световните инвеститори. Това ще доведе до намаляването на курса на техните национални валути.

САЩ: QE3 ще се разшири, а няма да намалее

На пръв поглед ни се струва, че американската икономика набира обороти. Но това е само илюзия, създадена от третия етап на количествените смекчения на Федералния резерв, в рамките на който ежемесечно се изкупуват облигации на стойност 85 милиарда долара, убеден е Мадс Койфойд.

Икономиката продължава да се сблъсква със сериозни трудности: в частния сектор продължава отказа от заемни средства в собствения капитал; държавният сектор продължава да съкращава разходите; заетостта в частния сектор се намира на ниско си равнище.

Секторът на недвижимите имоти изпитва острата нужда от изкуствена подкрепа. Неговата неустойчивост беше потвърдена от умерения растеж на лихвите в средата на 2013. Това стана причина за спад на продажбите на имоти в юли до най-ниското ниво за една година. Въпреки увеличаващата се заетост в условията на ненатоварени мощности във всички отрасли на индустрията, заплатите на практика не растат.

ФЕД ще направи всичко възможно, за да спаси сектора на жилищното кредитиране през 2014, по-конкретно ще трансформира третата програма за количествени смекчения в 100% програма за изкупуването на ценни книжа, обезпечени с ипотека, и ще увеличи /забравете за съкращаването/ на програмата до 100 милиарда долара месечно. При тези обстоятелства печелившата търговска стратегия е покупката на 10-годишни американски облигации с доходност от 1,5% годишно.

Петролът ще поскъпне, но за малко

Оле Слот Хенсен, стратегът и директор на отдела за борсови стоки, уверява, че на световните петролни пазари в момента се наблюдава преходен период. Въпреки проблемите с доставките, цените на петрола се стабилизираха благодарение на подема на добива на ресурси с нетрадиционни методи, особено в САЩ и Канада, а също така увеличаване на добив в Саудитска Арабия.

В резултат средната цена на петрола сорт Брент за последните три години се движеше около 110 долара за барел, а през 2014 тя ще бъде 105 долара.

Очакваното увеличение на предлагането от страни, които не са членки на ОПЕК, с над 1,5 милиона барела добавени към 2 милиона барела, които ще дойдат от разрешаването на проблемите с доставките от Либия и смекчаването на санкциите спрямо Иран, ще осигури голямо предлагане. На производителите ще им се наложи да обединят усилията си, за да намалят общия обем на добива.

Всичко това ще съдейства за намаляването на цената на петрола сорт Брент до 80 долара. Всички производители ще реагират бавно на промяната, защото отчаяно се нуждаят от високи цени. Русия и страните от ОПЕК няма да бързат заради бюджета си, а САЩ по причина, че добивът на шистов петрол е икономически обоснован само при високите цени. Когато производителите най-накрая започнат да съкращават добива, цените на петрола ще тръгнат нагоре, и отрасълът ще стигне до извода, че е невъзможно предварително да се гарантира високи цени.