Ловци от варнеското село Старо Оряхово се оплакаха, че полудиви свине са превзели ловения им район и нападат тях и кучета им.

Те изпратиха следното писмо до „БГ ЛОВ":

"Дружинката е с. Старо Оряхово, обл. Варна. Едно от "находищата" на питомна (полудива) свиня се намира изключително в нашия район. Години наред безконтролното развъждане и незаконно отглеждане в ловния ни район пречи за провеждането на нормален лов. Имаме предвид, че това са прасета, които са свикнали с хора, и при ситуация, в която ловно куче открие такива прасета, настава истинска касапница. Ако има късмет кучето да избяга, най-често се насочва към краката на стопанина си и следва гонка, която никой нормален ловец не може да приеме - ловеца бяга да спаси себе си и кучето, а прасетата ги гонят. В района на нашето сдружение има около 1500 такива прасета, собствениците на които без всякакви разрешителни от горско стопанство, община и ветеринарен лекар изграждат кочини и провеждат незаконна паша в ловните ни райони. За тези, които не са виждали такава напаст, е добре да знаят, че след преминаването на стотина прасета през гората не остава нито жълъд, нито подраст нито диво животно. Гората изглежда като изорана нива.

Въпреки усилията на дружинката да отстрани незаконно отглежданите прасета в гората, чрез подаване на жалби в горско стопанство, община и полиция за сега няма никакви резултати.

Въпросните прасета са ни разкъсали и изяли 3 от най-добрите ни кучета.

Винаги след подхранване на даден район намираме въпросните прасета на хранилките.

Най-наглото от всичко е, че въпросните собственици на тези свине след инцидент при който ловец е стрелял по незаконните прасета за да спаси живота на ловното си куче и своя, ходят и заплашват членове на дружинката и семействата им.

Каним всички отговорни органи да ни посетят за да се уверят сами."