Вандали отново поругаха Паметника на Асеневци във Велико Търново.

Монументът осъмна нашарен с нови графити, ден след като беше основно изчистен от предишните рисунки по него. Каменните скулптури са обрисувани още повече, като неизвестните автори са използвали червена, черна и синя боя. По стените на паметника отново са изписани провокативни надписи.

От Общината във Велико Търново осъдиха този вандалски акт. Служител в културния отдел заяви, че се обмисля въвеждането на видеонаблюдение.

От своя страна кметът на старопрестолния град се обърна към медиите и гражданите да не разпространяват изображения на вандалския акт. "Да бойкотираме вандализма ! "Не влизайте в "играта" на хора, които чрез скандала търсят евтина и самоцелна популярност !", се казва в изявление на градоначалника Даниел Панов.

"Няма да останем равнодушни към посегателството върху историческите знаци на нашите национални чест и достойнство, на нашата идентичност. Няма да оставим без последствие нито един вандалски акт", подчертава кметът.

Само преди дни доброволци изчистиха знаковия за старата столица паметник след вандалската проява срещу него. В почистването с вода и химикали се включиха над 20 души – зам.-кметът и художник Ганчо Карабаджаков, доброволци, художници от Съюза на българските художници, служители от художествената галерия "Борис Денев" и Регионален исторически музей.

Паметникът на "Асеневци" беше изрисуван на 30 декември от вандали. Каменните скулптури бяха боядисани с червена и бяла боя. На част от колоните се виждаха надписи с призиви за протести, които съдържаха и цинизми: "Духът ни все още е голям. Животът ни е достатъчно пр..бан, така че ако ти човеко си достатъчно разбран, спри да го затягаш тоз колан, а върви да протестираш и то без рушвет да ти е обещан".