Новият Discovery Sport беше отличен с максималния рейтинг за безопасност от пет звезди от Euro NCAP. Това е първият Land Rover, който включва редица свръх модерни функции за безопасност като изцяло новата въздушна възглавница за пешеходци, въведена за пръв път в сегмента на малките SUV автомобили. Тази функция се разгръща от задната част на предния капак в рамките на 60 милисекунди при регистриране на предстоящ сблъсък с пешеходец, за да се намали рискът от сериозни наранявания на пешеходеца.

Друга, въведена за пръв път при Land Rover, функция е автономната спирачна система при опасност, която използва цифрова стерео камера, монтирана до огледалото за обратна видимост, за да открива обекти, представляващи потенциална опасност от сблъсък, да предоставя визуални и звукови предупреждения и автоматично да приложи спирачки, ако сблъсъкът е неизбежен.

При всички варианти на Discovery Sport, включващи 5+2 седалки, всички позиции за сядане са преценени така, че да осигуряват висока защита на пътниците от всички възрасти, включително малки деца. Дори на третия ред, активиращите се предварително обтегачи на предпазните колани се монтират по стандарт за допълнителна защита.

Мърей Дитч, Директор програми на Land Rover, споделя: "Екипът по безопасност на автомобила работи неуморно, за да гарантира, че Discovery Sport предоставя нива на безопасност, невиждани досега в малкия SUV сегмент. Въведохме някои свръх модерни технологии като изцяло новата въздушна възглавница за пешеходци и иновативната автономна спирачна система при опасност, в допълнение към нашите изпробвани и проверени технологии за сигурност. Всички наши продукти са тествани при строги вътрешни стандарти за безопасност, които далеч надхвърлят официалните и потребителски стандарти за тестване. Като за семеен автомобил, безопасността беше наистина водещ елемент при проектирането на този автомобил. Горди сме, че не сме правили никакви компромиси с нея."

Discovery Sport включва също пълен набор от системи за активна и пасивна безопасност, включително динамичен контрол на стабилността, електронен контрол на сцеплението, система против преобръщане, антиблокираща система на спирачките, предупреждение за водача за насрещен трафик, аварийни светлини при натискане на спирачка, предупреждение за напускане на лентата и напомняне за предпазните колани. Опционалните функции включват също следене на мъртвата точка на видимост с функции за засичане на приближаващи превозни средства, активно ограничаване на скоростта, предупреждение за водача за насрещен трафик и разпознаване на пътните знаци.

Новият компактен британски SUV автомобил е снабден с корпус от здрава, високоякостна стомана и бор, с покрив, който може да издържи повече от 4,5 пъти теглото на автомобила. Discovery Sport притежава също всеобхватен пакет за безопасност на пътниците като въздушни възглавници за водача и пътниците, въздушна възглавница за коленете на водача, странични възглавници тип завеси и въздушни възглавници за гръдния кош.
Резултати от тестовете могат да бъдат намерени на уебсайта на Euro NCAP тук: http://www.euroncap.com/