„Опел“ показа снимки и представи официална информация за новия си мъник „Карл“.

Със своите 3,68 м той ще е най-малкият модел,

който германската компания предлага. Малко по-голям от него е „Адам“ (3,70 м), а „Корса“ си е направо голяма на този фон – цели 4 м. За разлика от много други толкова малки автомобили „Карл“ ще има 5 врати. Това улеснява достъпа до задните седалки, където, поне на книга, трябва да се събират трима пътници.

Основното предимство на този модел ще е ценово – през юни, когато се появи на пазара в Германия, той ще се продава на цена под психологическата граница от 10 000 евро.

В България се очаква цената да е дори по-ниска, тъй като дори и сега у нас има варианти на „Корса“, които струват под 20 хил. лв.

„Не сме имали модел в от този ценови клас от доста време... Много от клиентите, които търсят кола на такава цена дори не мислят за конкретен модел или марка“, коментира говорител на „Опел“, цитиран от изданието ANE.

„Карл“ всъщност ще се сглобява в Южна Корея

и ще трябва да хване и потенциалните клиенти на „Шевролет Спарк“.
Преди време „Дженерал мотърс“ – компанията майка и на „Шевролет“, и на „Опел“, обяви, че от края на следващата година „Шевролет“ няма да се продава на европейския пазар и фокусът ще падне върху „Опел“.

За да се спестят пари, вариантът за задвижването е само един – нов еднолитров, 3-цилиндров бензинов двигател без принудително пълнене, който ще развива 75 к.с. – нищо особено впечатляващо, но съвсем достатъчно за града и за размерите на този мъник. Скоростната кутия ще е 5-степенна.

За сметка на това обаче новите технологии няма да липсват в „Карл“ –

моделът ще има електронна стабилизираща програма за контрол на сцеплението, антиблокираща система с електронно разпределение на спирачното усилие и система за подпомагане на потеглянето по наклон.